Održana 17.redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


28. 6. 2022

Danas je održana 17.redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo na kojoj je usvojen Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za bodovanje prispjelih molbi za dodjelu i prodaju stanova uposlenicima Općine Stari Grad Sarajevo, kao i Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnine u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo za izgradnju zamjenskog stambenog objekta u ulici Čadordžina br.34.

Općinsko vijeće Stari Grad nije prihvatilo da se na Dnevni red današnje sjednice uvrsti prijedlog Odluke o osnivanju i djelokrugu službi za upravu Općine Stari Grad Sarajevo, čime su se vijećnici direktno oglušili na mjeru koju je donio glavni upravni inspektor Ministarstva pravde i uprave KS.

Ova odluka je mjerom koju je propisao glavni upravni inspektor već bila na dnevnom redu 16.redovne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, ali su je vijećnici odbili bez obrazloženja. Nakon toga, Općina Stari Grad zatražila je nove upute o postupanju od glavnog upravnog inspektora koji je naložio da se ista ponovo dostavi na donošenje Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Iako je i Komisija za propise i statut jednoglasno podržala ovu odluku, Vijeće je danas odbilo da se odluka nađe na dnevnom redu bez ikakvog obrazloženja. Ovakvim postupanjem stiče se dojam da pojedini vijećnici pokušavaju svjesno opstruirati rad ovog organa uprave i istovremeno se uplitati u rad i raspoređivanje državnih službenika i namještenika što nije njihova nadležnost.

Imajući u vidu da je odluka u potpunosti u skladu sa zakonom, a što su potvrdile i mjere glavnog inspektora, kao i zaključak nadležne komisije, ista više neće biti predmetom odlučivanja Općinskog vijeća, već će je donijeti Općinski načelnik.

Usvojen je Prijedlog Zaključka o prihvatanju Sporazuma o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Bar (Crna Gora).

Također, usvojen je zaključak kojim će se iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo po hitnom postupku isplatiti dug prema KJKP”Vodovod i kanalizacija” usljed kojeg su bez napajanja vodom ostali stanovnici baraka u ulici Nalina, a za što je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić već dao saglasnost.

Vijećnici su danas usvojili odluke o prestanku mandata vijećniku Vedranu Grebi (Naša stranka), te je na njegovo mjesto imenovana Adla Kupusović, kao i prestanku mandata Abdulahu Skaki (SDA) na čije mjesto je imenovana Merima Arnautović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630