Kraj velikog infrastrukturnog projekta na Alifakovcu, vrijednog 1,4 milona KM


27. 6. 2022

Asfaltiranjem ulica Veliki Alifakovac, Maguda i Megara, te završim radovima uređenja izvedenim krajem prošle sedmice, završen je veliki projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u ovim ulicama čime je došao kraj dugogodišnjih problema stanovnika ovog naselja u Starom Gradu.

Kako su i sami isticali, dugo godina imali su problem loše kanalizacione mreže, odvoda otpadnih voda i neadekvatnih kućnih priključaka. Tokom čestih obilazaka radova razgovarali smo sa građanima koji su nam i sami govorili šta za njih znači realizacija ovog projekta. Jedna od njih je i Dijana Simit Burzić koja je rođena na mjesnom području Babića bašče.

„Mi smo imali kontinuirano miješanje oborinske i kanalizacione mreže. Ovo je saobraćajnica koja za naše mjesno područje predstavlja žilu kucavicu i ja bih prije svega da se zahvalim načelniku i njegovim nadležnim službama zato što su prepoznali problem koji kod nas tinja već nekoliko decenija, a poseban vrhunac je dobio po završetku rata“, izjavila je Dijana, a isto mišljenje dijelila je i Emina Čolić koja živi u ulici Alifakovac 14.

„Godinama smo se patili, fekalije su ulazile u stambene objekte. Našim problemima će konačno doći kraj", kazala je Emina.

Podsjećamo, radilo se o veoma kompleksnom i velikom projektu na Alifakovcu koji je uključivao rekonstrukciju i polaganje novih cijevi za vodovodnu mrežu, te oborinsku i fekalnu kanalizaciju kroz četiri ulice, na dužini od skoro 500 metara.

Projekat se odvijao u četiri faze. Prva faza radova izvodila se od Inat kuće do raskrsnice kod pekare Alifakovac, druga faza bila je od pekare Alifakovac do raskrsnice sa Franjevačkom ulicom, treća faza od Franjevačke ulice do Magude i četvrta faza izvodila se od Magude do raskrsnice Megara - Mehmeda Mujezinovića. Prvo je urađena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže, a zatim i rekonstrukcija vodovodne mreže.

Iako je rekonstrukcija mreže završena prošle godine, nije bilo moguće asfaltirati dionicu zbog završetka građevinske sezone. Iz tog razloga, radovi su nastavljeni na proljeće. Vrijednost ovog značajnog projekta je 1.444.800 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630