Održan sastanak o brendiranju proizvoda i zaštiti geografskog porijekla u Općini Stari Grad


14. 12. 2010

Općina Stari Grad Sarajevo i Agencija za sigurnost hrane BiH organizovale su jučer zajednički sastanak u Općini sa domaćim proizvođačima i subjektima iz Starog Grada, koji posluju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije (pekari, buregdžije, ćevabdžije, slastičari, ašdžije, itd). Na sastanku je prisutnima prikazana prezentacija o proceduri zaštite posjedovanja zaštićenih oznaka.
Podsjećamo, na osnovu Zakona o hrani, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, donijelo je Pravilnik o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane i Pravilnik o oznakama tradicionalnog ugleda hrane, koji detaljno propisuje proceduru zaštite oznaka originalnosti, oznaka geografskog porijekla i oznake tradicionalnog ugleda hrane.
Pravilnici se primjenjuju na sve prehrambene proizvode namijenjene konzumaciji od strane ljudi, osim na proizvode vinskog sektora, vinski ocat i jaka alkoholna pića, koji su uređeni posebnim propisima.
Donošenjem ovih Pravilnika, po prvi put u BiH, stvorila se pravna mogućnost da se podnese zahtjev za registraciju prehrambenih proizvoda nekom od navedenih oznaka. Posjedovanje ove oznake je od izuzetne važnosti i za privredne subjekte zbog održanja konkurentnosti proizvoda i zauzimanja posebnog mjesta na domaćem i inostranom tržištu.
Pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Nijaz Bajramović kazao je da procedura brendiranja i zaštite traje oko 12 mjeseci. Istakao je da su brojne prednosti kada se zaštiti proizvod oznakama geografskog i tradicionalnog porijekla, te oznakom orginalnosti, jer on daje prepoznatljivost određenom kraju i proizvođaču. Ovo brendiranjem postići će se autohtonost proizvoda i spriječit će se pojavljivanje imena drugih gradova na sarajevskim proizvodima.

 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630