Obilježena 30.godišnjica postrojavanja Prve brigade policije


18. 5. 2022

Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, postrojavanjem veterana Prve brigade policije Stari Grad, prigodnim programom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju, obilježena je 30. godišnjica postrojavanja ove brigade.

“Prije 30 godina na ovom mjestu se postrojila mladost i hrabrost ovog grada, srčani momci koji su spremno stali u odbranu svog grada i svoje zemlje. Bila je to prva smotra odbrambenih snaga naše zemlje, a njihova hrabrost podstakla je i druge da pristupaju u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane. Tako smo počeli braniti ovaj grad i ovu zemlju od agresije. Prva brigada policije Stari Grad iznjedrila je mnoge hrabre sinove bez čije žrtve možda danas ne bismo bili ovdje i to nikada ne smijemo zaboraviti - poručio je danas u svom pozdravnom obraćanju općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić.

“Želim najaviti da ćemo Prvoj brigadi policije Stari Grad odati počast za sve njihove zasluge na način da će se naš novi višenamjenski trg preko puta Vijećnice zvati Trg Prve brigade policije Stari Grad, prema prijedlogu koji je usvojilo Općinsko vijeće Stari Grad,”istakao je načelnik Hadžibajrić.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te predsjednik Udruženja Prva brigade policije Stari Grad Alija Jašarević.

“Ovo je jako značajan datum za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. MUP RBiH na početku agresije je bio jedina legalna vojna sila naše zemlje. Postrojili smo se na ovom mjestu prije 30 godina prvenstveno radi podizanja morala našim građanima u ta teška vremena,”poručio je Jašarević.

“Čak 20 pripadnika naše brigade dobili su najviša ratna priznanja za svoje djelovanje: tri Zlatna ljiljana, tri Medalje za hrabrost, 12 Zlatnih policijskih znački i dvije Srebrene policijske značke. Priznanja su se nastavila nizati i u miru, za naš jubilej 30 godina dobili smo i jedno od najznačajnijih priznanja Općine Stari Grad, Općinsku povelju sa zlatnim štitom,” dodao je Jašarević.

“Moramo da se sjećamo ovih ljudi koji su prvi stali u odbranu BiH i koji su bili jedina organizovana formacija,” poručio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1230 boraca, a 44 pripadnika je dalo svoje živote u odbrani domovine.

Delegaciju Općine Stari Grad na današnjem obilježavanju ove značajne godišnjice predvodio je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić, a činili su je sekretarka organa državne službe mr.Alma Destanović, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adela Plakalo, predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sci.Mirza Batalović, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Damir Saračević i vijećnik Alija Begić.

Za nesebičnu podršku u radu Udruženja Prva brigade policije Stari Grad općinskom načelniku.mr.Ibrahimu Hadžibajriću uručeno je posebno priznanje povodom 30. godišnjice postrojavanja brigade.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630