Delegacija Općina Stari Grad i grupa zanatlija boravili u Albaniji i na Kosovu


10. 12. 2010

Delegacija Općine Stari Grad, u sastavu : načelnik Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mustafa Lačević, pomoćnik načelnika za privredu Alija Kamber, šef kabineta načelnika Aida Bajramović, sekretar organa državne uprave Diana Salihbegović i grupa zanatlija Starog Grada, predvođeni predsjednikom Udruženja tradicionalnih zanatskih esnafa Nasirom Jabučarem, boravila je u zvaničnoj posjeti Općini Kruja u Albaniji i Općini Peć na Kosovu, u periodu od 04. do 09. decembra 2010. godine.
Prilikom posjete, potpisan je Protokol o privrednoj i kulturnoj saradnji između Općine Kruja i Općine Stari Grad i Općine Peć i Općine Stari Grad. Također, u Općini Kruja potpisan je međusobni Ugovor o saradnji između Općina Peć i Kruja.

Našu delegaciju u Kruji je primio načelnik Općine Lulzim Guni, dok je u Peći domaćin bio načelnik Ali Berisha. Sa pomenutim načelnicima Sporazume o saradnji potpisao je načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Ovim svečanim dokumentima potpisnici Sporazuma preuzeli su obavezu da, na osnovu međusobnog poštovanja, uređuju odnose stalne saradnje u svim oblastima, da razmjenjuju ideje u vezi sa realizacijom projekata od zajedničkog interesa u oblasti privrede, kulture, turizma, sporta i zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Prilikom posjete Kruji, općini sa velikim kulturno-historijskim nasljeđem, delegacija Općine Stari Grad posjetila je: tipičnu albansku kuću sa kulturom stanovanja i sa eksponatima prerađevine maslina, te najstarijih zanata kao što su šivanje, tkanje...; Historijski muzej Ðerđ Kastriot Skenderbeg u kome je sačuvana bogata dokumentacija života Skenderbega, njegovog rođenja i perioda odrastanja.

 


 U Peći je posjećen Regionalni muzej etnografije iz 18 vijeka; Stara čaršija koja je nastala 1200. godine poznata po zanatima, trgovcima zlata, krojačima...; Hadži-zekova džamija sa mezarjem Ali pashe Gucia (1818.-1885.); Najstariji nožar u gradu „Briskitar“ koji datira već 200 godina, Bošnjačka škola „7 septembar“ za predškolsko i osnovno obrazovanje do 9 razreda; te Dom kulture sa bibliotekom u Virovitici.
Načelnik Hadžibajrić je načelnicima Općine Kruja i Peć uručio prigodne poklone: umjetničke slike sa motivima Starog Grada, suvenir „Sarajevsku kocku“, Multimedijalni CD „Dobrodošli u Stari Grad“ i knjige „Zaboravljeno Sarajevo“.
 

 Više fotografija...

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630