Načelnik Hadžibajrić prvi gost Ramazanskog programa na Hayat TV-u u Saburinoj kući


02. 4. 2022

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić prvog dana ramazana, uoči samog iftara je gostovao uživo u Ramazanskom programu Hayat TV-a, koji će se, zahvaljujući Općini Stari Grad, cijelog ramazana, emitovati iz dragulja Starog Grada, Saburine kuće.

Čast da bude prvi gost ovog posebnog programa Hayat TV-a pripala je načelniku najstarije sarajevske općine Ibrahimu Hadžibajriću, ujedno i domaćinu u Saburinoj kući. Početak razgovora bio rezervisan za posebnu atmosferu u Starom Gradu, a koju donosi mjesec ramazan. "Dolazeći u Saburinu kuću primijetio sam veliki broj naših građana, gužve su posvuda, ali i to je čar ramazana", kazao je načelnik Hadžibajrić. Zahvaljujući Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću jedinstvena Saburina kuća, simbol osmanske arhitekture, sačuvan je od propadanja. "Skoro pa i nema više ovakvih, očuvanih starih kuća u Sarajevu, izdvojio bih možda Svrzinu kuću.  Saburina kuća je odličan pokazatelj kako je život u ta davna vremena u Sarajevu bio kvalitetan i napredan, možda i mnogo iznad tadašnjih evropskih standarda“, naglasio je načelnik Hadžibajrić.  

Načelnik Hadžibajrić se osvrnuo na jako loše stanje Saburine kuće, u kojem se ovaj nacionalni spomenik nalazio prije nekih desetak godina. „Skoro pet godina smo obnavljali ovu kuću i na godišnjem nivou izdvajali značajna finansijska sredstva za njenu restauraciju.  Maksimalno smo se trudili da je obnovimo do te mjere da bude ista onakva kao i prije više stotina godina i u to je uloženo skoro milion maraka", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Ramazan je praznik koji nalaže druženje i okupljanje rodbine, prijatelja i komšija. A da bi ovo televizijsko druženje bilo potpuno,  u Saburinoj kući večeras je upriličen i iftar. 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630