Obilježena još jedna tužna godišnjica masakra na Markalama


05. 2. 2022

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, minutom šutnje i čitanjem imena poginulih građana, na sarajevskoj pijaci Markale obilježena je 28. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je od minobacačke granate kalibra 120 milimetara s položaja Vojske Republike Srpske ubijeno 68, a ranjeno više od 140 građana Sarajeva.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc. Mirza Batalović. Pridružili su im se i vijećnici Lejla Begović, Alma Jašarević, Sejfo Šehović i Damir Saračević.

"Nažalost, najveći masakri i stradanja civila u Sarajevu u toku agresije dešavali su se u Starom Gradu i zato je naša dužnost da budemo ovdje i nikada ne dozvolimo da se zaboravi naša teška prošlost. Suosjećam sa svim porodicama koje su danas ovdje i prisjećaju se svojih stradalih, a na nama je da im pomažemo i brinemo se da nikada ne budu zaboravljeni," izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Stradalih su se sjetili i oni koji su preživjeli masakr, ali i njihove komšije i prijatelji i drugi građani koji su položili cvijeće i odali počast.

Na dešavanja prije 28. godina podsjetio je i tadašnji načelnik  policije u Starom Gradu Enes Bezdrob navodeći kako je tog dana sa kolegama među prvima bio na licu mjesta.

„To je bio masakr, pokolj, o detaljima bolje da ne govorim...Ne možete zamisliti tu galamu, vrisku, barut, krv, raskomadana tijela. Ovdje se desilo nešto što do tada ljudski um nije mogao pojmiti“, ispričao je Bezdrob, te dodao: „Drago mi je da je veliki broj građana danas ovdje da se sjetimo nevinih žrtava. Moramo ih se sjećati jer dok postoji sjećanje na stradale, dotle ćemo i mi postojati kao ljudi i kao država“, izjavio je Bezdrob.

Danas je među prisutnima bila i Sejda Guta, koja je ranjena na Markalama. Bol i sjećanja su svakodnevni, a kako kaže bila je tu od prve do zadnje minute i sve je vidjela.

"Nisam je čula, nisam je vidjela, samo je pukla, crno se pojavilo, vriska i jeka... Kad sam pogledala na desnu stranu oko mene su bila mrtva tijela. To je bilo jezero krvi, komadi tijela su se izmiješali“, prisjetila se  Sejda.

„Tog dana sam došla da prodam jednu kilu graha, malo luka i jednu ribu, da bih mogla da kupim brašna. Čim sam došla to se desilo. Dva vojnika su me svu krvavu odnijeli u bolnicu", ispričala je sa suzama u očima.

Na drugoj lokaciji u Sarajevu je teško ranjena i Šefika Skorupan, a za Markale je vezana jer je bila u bolnici kada su pristizali ranjeni građani. “Dovezeno je toliko mrtvih u Vojnu bolnicu... Ne mogu zamisliti da su mogli pucati u nevini narod, u nevine ljude, koji nisu ništa učinili, a oni su nama tako radili”, ispričala je Šefika

I ove godine polaganju cvijeća na Markalama prethodila je zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća s područja Kantona Sarajevo.  Današnji dan, 5. februar je proglašen Danom sjećanja na stradale građane Sarajeva u periodu opsade grada od 1992. do 1995. godine.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u samom centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12.10 i 12.20 sati, kada je minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen s položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići pao na prepunu gradsku pijacu.

Najprometnija sarajevska pijaca Markale i tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. bila je jedno od mjesta opskrbe, te prilika za snabdijevanje stanovnika opkoljenog grada. Na tom mjestu se trgovalo prehrambenim proizvodima i svim onim što je na bilo koji način moglo poslužiti građanima Sarajeva da prežive teške ratne dane, uključujući i razmjenu informacija.

Podsjetimo da su 05. februara prije 28. godina, na Markalama ubijeni: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630