Općinsko vijeće usvojilo inicijativu za davanje naziva trgu prekoputa Vijećnice: Trg Prve brigade policije


27. 1. 2022

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je danas 12.redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu se našlo 12 tačaka.

Usvojeni su svi prijedlozi akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, i privrede koji su bili na današnjem dnevnom redu, kao i Program rada Općinskog vijeća Stari Grad za 2022. godinu.

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je i prijedlog Zaključka o usvajanju inicijative za dodjelu naziva trgu iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Vijeće je prihvatilo inicijativu da se trg nazove “Trg Prve brigade policije” koju je iznijelo Udruženje Prva brigade policije Stari Grad. U obrazloženju inicijative ovo Udruženje navodi da se radi o policijsko-vojnoj formaciji koja je dala ogroman doprinos u odbrani općine i grada Sarajeva od agresije. Policijaci ove brigade branili su državu na svim ratištima širom BiH. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade položili su svoje živote u odbrani domovine. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u oružanom suprotstavljanju agresoru, 20 pripadnika brigade odlikovano je najvećim ratnim priznanjima.

Izgradnja podzemne garaže sa višenamjenskim trgom u ulici Avdage Šahinagića je najveći investicioni projekat Općine Stari Grad koji je realizovan 2020. godine u vrijednosti od 7 miliona KM. Ovaj projekt realizovan je prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjim naporima i zalaganjima općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića za omogućavanje kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj kojim je finansirana izgradnja garaže i trga, ali i još tri značajna projekta. Garaža i trg svečano su otvoreni 01.marta 2020. godine velikim koncertom i kulturno-zabavnim programom kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Otkrivanjem ploče sa imenima investitora i kreditora, na trgu, zvanično je počela sa radom podzemna garaža, a ploču su otkrili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predstavnici Saudijskog fonda za razvoj. Višenamjenski trg je površinom od 2.500m2 najveći trg u Kantonu Sarajevo i do sada su na njemu održane brojne značajne manifestacije. U toku 2021. godine podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića ostvarila je prihod od 420.000 KM.

Zaključak Općinskog vijeća o usvajanju ove inicijative bit će upućen nadležnoj Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo na dalju nadležnost.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo danas je jednoglasno usvojilo politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Stari Grad za 2022. godinu, te odluku o imenovanju općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića investicionim menadžerom Općine Stari Grad za 2022. godinu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630