Obilježena 29. godišnjica stradanja građana u ulici Isevića sokak


15. 1. 2022

Na današnji dan, prije 29. godina, granatom ispaljenom sa agresorskih položaja ubijeno je osam Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23, od kojih dvoje djece. Još 19 naših sugrađana tada je teže i lakše ranjeno dok su čekali u redu za vodu.
 
Na mjestu pogibije danas su se okupile porodice žrtava i prijatelji, a među njima i delegacija Općine Stari Grad Sarajevo koji su odali počast stradalima, uz poruku da će ostati ustrajni u čuvanju sjećanja na nevine civilne žrtve i osudi onih koji šire mržnju i netoleranciju.
 
Delegaciju Općine Stari Grad činili su: pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za finansije Edina Osmanagić i predsjednik Kluba SBB u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Nermin Džino.
 
Toga dana na licu mjesta je ubijeno šest građana, a dvoje mladih su teško ranjeni i preminuli su dan poslije. U Isevića sokaku u blizini Sarajevske pivare poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Bajro Pinjo, Jasna Šarić, kao i dvoje djece: trinaestogodišnja Aferdita Sadikaj i sedamnaestogodišnji Senad Lagumdžija.
 
Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-'95, kazao je kako u BiH ima, nažalost, puno sličnih mjesta gdje su agresori na našu državu izvršili masakre nad nedužnim građanima.
 
„Oni čiji najmiliji su stradali na ovaj način nose tugu i neizlječivu ranu“, kazao je Grabovica. Naglasio je da ovakve rane ne mogu zarasti, jer izvršioci ovog i sličnih zlodjela nikada nisu izvedeni pred lice pravde, niti adekvatno kažnjeni.
 
Istakao je kako sudstvo i tužilaštvo, nažalost, ne rade svoj posao, ali i još jednom iskazao nadu da će ipak svi zločinci biti uhapšeni i adekvatno kažnjeni. Pozvao je sve građane da dolaze na ove godišnjice i time pokažu da suosjećaju i ne zaboravljaju sva zlodjela koja su se nedužnim građanima Sarajeva desila.
 
Amerisa Ahmetović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Svjetlost Sarajevo kazala je da je ovo jedno od mjesta gdje su počinjeni zločini nad nedužnim građanima Sarajeva tokom opsade. "Građani su stradali u potrazi za vodom, za hranom, u školama“.
 
Navela je da građani Sarajeva nigdje nisu bili sigurni i to je jedan od dokaza da su zločinci ubijali ciljano. „Oni su željeli da unište ovaj grad da ga pokore, međutim, bez obzira na sve zločine to nisu uspjeli“, kazala je Ahmetović.
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630