Jednoglasno usvojen Izvještaj o realizaciji budžeta i Nacrt budžeta za 2022. godinu


28. 10. 2021

Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici, usvojilo Nacrt Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2022. godinu u iznosu od 17.656.000 miliona KM.

Na osnovu zaključka Općinskog vijeća, Nacrt budžeta bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati 30 dana, a subjekti javne rasprave su: Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, političke stranke/Klubovi vijećnika, nadležna radna tijela Općinskog vijeća, Savjeti mjesnih zajednica, građani i udruženja građana sa područja općine Stari Grad Sarajevo i Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo. Pismeni prijedlozi i sugestije na Nacrt budžeta mogu se dostaviti Službi za finansije najkasnije do 27.11.2021. godine. Po završetku javne rasprave, nadležna služba pripremit će Prijedlog budžeta za 2022. godinu o kojem će se vijećnici izjašnjavati najkasnije do kraja decembra tekuće godine.

 

Bez zamjerki na Izvještaj o realizaciji budžeta za devet mjeseci

Zahvaljujući strateškom planiranju općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića o usmjeravanju i utrošku budžetskih sredstava kao i realnom planiranju prihoda za prvih devet mjeseci ove godine, Općinsko vijeće Stari Grad danas je jednoglasno usvojilo Izvještaj o realizaciji Budžeta Općine Stari Grad za period 01.01-30.09.2021. godine.

Uz značajni angažman nadležnih općinskih službi, većina prihoda na koje Općina Stari Grad može uticati, kao što su naplate od izdavanja poslovnih prostora, javnih površina i parking mjesta, ostvareni su prema zacrtanom planu. Primjera radi, prihodi od izdavanja javnih površina ostvareni su u procentu od 96% od planiranog, od zakupa poslovnih prostora 72%, a prihodi od izdavanja parking mjesta u podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića ostvareni su u procentu od 61%. Ono što je značajno naglasiti je da izvještaj pokazuje kako se realizacija planiranih infrastrukturnih projekata odvija u skladu sa planom i programom rada iako je i u ovoj budžetskoj godini izostao veliki broj planiranih grantova od viših nivoa vlasti.

 

Uređena oblast naplate zakupnina za poslovne prostore – nema većih dugovanja

Vijećnicima je danas predočena i informacija o dugovanjima zakupaca poslovnih prostora nad kojima pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad Sarajevo. Nadležna Služba za privredu kontinuirano vrši kontrolu korištenja poslovnih prostora, kao i kontrolu naplate što je dovelo do toga da u ovom trenutku nema većih dugovanja prema Općini Stari Grad. To je rezultat velikog rada i napora koje ulaže nadležna služba, ali prvenstveno rezultat inicijative koju je prije šest godina podnio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić za izmjenu zakona koji reguliše ovu oblast. Upravo ta izmjena, omogućila je jedinicama lokalne samouprave da pristupaju jednostranim raskidima ugovora ukoliko zakupac ne plati zakupninu tri mjeseca, a u slučaju da zakupninu ne plati i četvrti mjesec pristupa se deložaciji iz poslovnog prostora i dug se naplaćuje putem suda. Učinkovitost primjene ove odluke najbolje pokazuje podatak da su u toku 2021. godine provedene samo dvije deložacije zbog neplaćenih zakupnina.

Prijedlog Odluke o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu, na prijedlog predlagača, bit će pretočen u formu Nacrta i upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Razlog donošenja ovakve odluke je kako bi se građanima pojasnilo o kakvim porezima se radi, te jasno dalo do znanja da se radi o kantonalnom propisu na osnovu kojeg su se i dosad naplaćivali porezi, a nova odluka donosi se s ciljem usklađivanja općinskih s kantonalnim propisom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630