Načelnik na terenu: Obilazak radova na sanaciji stropne ploče Bistričkog potoka


19. 10. 2021

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić u pratnji pomoćnika za investicije i komunalne poslove Adisa Hadžovića, te predstavnika Direkcije za ceste KS, izvođača radova i nadzornog organa, obišao je danas radove na Bistriku gdje se radi sanacija oštećenja armirano-betonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka. Ovi radovi izvode se u sklopu projekta rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljakovića s obzirom da su se pojavili problem tokom izvođenja radova kada su detektovana oštećenja na ploči.

Načelnik Hadžibajrić želio se na licu mjesta uvjeriti u dinamiku izvođenja radova s obzirom na kompleksnost projekta i činjenicu da je na ovom dijelu obustavljen trolejbuski saobraćaj. Radovi se izvode prema dinamici i u skladu sa vremenskim prilikama, a sanacija drugog oštećenja stropne ploče zasad dobro napreduje.

Podsjećamo, sanacija saobraćajnice nije se mogla uraditi prije nego što se saniraju oštećenja stropne ploče imajući u vidu da ispod saobraćajnice protiče Bistrički potok koji se proteže ispod trolejbuskog stajališta, prema glavnoj saobraćajnici Hamdije Kreševljakovića, te nadalje prema parku At mejdan gdje se ulijeva u korito Miljacke. Pretpostavlja se da je do oštećenja ploče došlo usljed dugogodišnje eksploatacije saobraćajnice, naročito zbog teretnih motornih vozila, ali i zbog činjenice da se sanacija Bistričkog potoka na predmetnom lokalitetu nije radila nekoliko decenija.

Prvo oštećenje armirano-betonske stropne ploče koje je otkriveno u blizini supermarketa Amko komerc, sanirano je njenim betoniranjem prije 15-ak dana, a trenutno se radi sanacija drugog oštećenja pored trolejbuskog stajališta.

Radi se u dužini od 20 metara i širini 7,40 metara (dionica kod trafike). Trenutno se ugrađuje armatura, a potom će se raditi rubna ojačanja armaturom i postavljanje gornje zone sa mrežom. Nakon toga planirano je postavljanje metalne oplate, a u četvrtak bi trebalo početi betoniranje ploče – potvrđeno je na terenu. Na taj način bit će završena sanacija i drugog oštećenja na ploči.

Ranije je dogovoreno da u rješavanju ovog problema zajedno učestvuju Općina Stari Grad Sarajevo - kao nadležni upravitelj ceste Trg Austrije i Grad Sarajevo - koji je nadležan za upravljanje zasvođenim/zacijevljenim potocima.

Inače, rekonstrukcija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića zajednički je projekat Općine Stari Grad i Direkcije za ceste KS. Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine oko 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM. Općina Stari Grad u ovom projektu već je finansirala ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže vrijednu oko 90.000 KM, dok ostale radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630