Općina Stari Grad nastavlja pomagati Staroj Pravoslavnoj crkvi


12. 11. 2010

Danas je u crkvenim prostorijama preko puta Stare Pravoslavne crkve na Baščaršiji, održana press konferencija na kojoj su se okupljenim medijima obratili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, paroh Vanja Jovanović i zamjenik policijskog komandira PS Stari Grad Mirsad Hodžić. Na konferenciji je istaknuta dobra saradnja između lokalne zajednice, policijskih struktura i vjerske zajednice, u ovom slučaju Stare Pravoslavne crkve.
Kako je rekao paroh Vanja Jovanović, predstavnici Crkve redovno održavaju sastanke sa načelnikom Hadžibajrićem. On je dodao da je podrška Općine Stari Grad u momentu kada je došlo do požara na crkvenim pomoćnim prostorijama bila od izuzetne važnosti, kao i samo prisustvo predstavnika Općine na licu mjesta u trenutku požara.

 

 

Podsjećamo, 06.05.2010. godine na krovu pomoćnog objekta Stare pravoslavne crkve u Sarajevu izbio je požar, koji je pravovremenom intervencijom vatrogasaca brzo lokalizovan i ugašen. U požaru nije bilo povrijeđenih, ali je izazvana materijalna šteta.
„Kada je došlo do požara napravljena je procjena štete, ali tek kada smo počeli radove postalo je jasno da je šteta daleko veća i da sredstva koja smo dobili neće biti dovoljna. Za unutarnje radove koji su preostali potrebno nam je dodatnih 15.000 KM,“ rekao je paroh.
Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je napomenuo da je Općina u cilju sanacije pomenutih prostorija izdvojila 13.000 KM, a do kraja budžetske godine obećao je i nova izdvajanja.
„Općina Stari Grad je hitno intervenisala kada je došlo do požara i pomogla Staroj Pravoslavnoj crkvi, a to ćemo učiniti i ovaj put. Do kraja budžetske godine izdvojit ćemo još 10 000 KM za uređenje požarom oštećenih prostorija. Osim toga, Općina je ove godine finansirala čišćenje vanjskih zidova Crkve, iz pravca ulice Mula Mustafe Bašeskije, što je bila investicija vrijedna cca 6 500 KM,“ rekao je Hadžibajrić, dodavši da Stara Pravoslavna crkva predstavlja biser kulture u Starom Gradu te je naša dužnost i obaveza učestvovati u njenom očuvanju.

 

 

Zamjenik komesara policije PS Stari Grad Mirsad Hodžić istakao je da je dužnost policije da zaštiti ličnu i imovinsku sigurnost svih građana, kao i vjerskih zajednica, te samim ti i Stare pravoslavne crkve, dodavši da je dosadašnja saradnja bila na izuzetno visokom nivou i da će tako nastaviti i ubuduće.
Nakon press konferencije svi prisutni su se zaputili u obilazak oštećenih prostorija, kao i same crkve.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630