Nastavljena sanacija ploče na dijelu Bistričkog potoka


08. 10. 2021

Kao što smo ranije pisali, na projektu rekonstrukcije saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića došlo je do neočekivanih problema usljed oštećenja armirano-betonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka na okretnici Trg Austrije, usljed čega je već neko vrijeme obustavljen i trolejbuski saobraćaj.

Na tom potezu, ispod saobraćajnice, protiče Bistrički potok koji se proteže iz istoimene ulice, ispod trolejbuskog stajališta, prema glavnoj saobraćajnici Hamdije Kreševljakovića, te nadalje prema parku At mejdan gdje se ulijeva u korito Miljacke.

Prvo oštećenje armirano-betonske stropne ploče zacijevljenog dijela Bistričkog potoka detektovano je prije 15-ak dana u blizini supermarketa Amko komerc. Oštećena ploča je uklonjena i izvršeno njeno betoniranje, te izvršena kontrola kvalitete ugrađenog betona.

Ispitivanjem terena utvrđeno je da se dijelovi ploče moraju sanirati pored trolejbuskog stajališta. Pretpostavlja se da je do oštećenja ploče došlo usljed dugogodišnje eksploatacije saobraćajnice, naročito zbog teretnih motornih vozila, ali i zbog činjenice da se sanacija Bistričkog potoka na predmetnom lokalitetu nije radila nekoliko decenija.

Danas su počeli radovi i na sanaciji dijela zacijevljenog Bistričkog potoka u blizini trolejbuskog stajališta.

Radit će se u dužini od 20 metara i širini 7,40 metara (dionica od trafike do početka ulice Hamdije Kreševljakovića), a u toku je uklanjanje tamponskog materijala. Danas će se raditi uklanjanje tampona kako bi se sutra pristupilo armaturnim radovima, dok bi betoniranje ploče trebalo početi sljedeće sedmice. Radi se ubrzanom dinamikom i u otežanim uslovima zbog frekvencije saobraćaja. Ranije je najavljeno da će u toku izvođenja ovih radova, kada to bude neophodno, nastupiti potpuna obustava saobraćaja, u skladu sa odobrenjem nadležnog ministarstva.

Ranije je dogovoreno da u rješavanju ovog problema zajedno učestvuju Općina Stari Grad Sarajevo - kao nadležni upravitelj ceste Trg Austrije i Grad Sarajevo - koji je nadležan za upravljanje zasvođenim/zacijevljenim potocima. Općina i Grad zajedno su finansirali sanaciju ploče na prvom dijelu (u blizini Amko komerca) u jednakim omjerima, po 15.000 KM, dok će preostale radove na sanaciji zacijevljenog Bistričkog potoka finansirati Grad Sarajevo.

Inače, rekonstrukcija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića zajednički je projekat Općine Stari Grad i Direkcije za ceste KS. Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine oko 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM. Općina Stari Grad u ovom projektu već je finansirala ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže vrijednu oko 90.000 KM, dok ostale radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630