Posjetili smo ulicu Bjelavica, priprema se teren za asfaltiranje, građani zadovoljni


04. 10. 2021

U mjesnoj zajednici Toka-Džeka prošle sedmice počeli su radovi sanacije ulice Bjelavica. Obišli smo ovo gradilište i razgovarali sa građanima na čiju inicijativu je i počeo ovaj projekat.

Građani su se obraćali putem mjesnih zajednica, zborova i prijema, te je odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića ulica uvrštena u program rada za ovu godinu. Kako kažu građani, ulica je bila u vrlo lošem stanju.

Među onima koji su s nestrpljenjem čekali radove je i Slavica Radonja koja u ulici Bjelavica živi od svog rođenja. „Ulica je bila u vrlo lošem stanju i uništena. U ratu su cijelom trasom naše ulice postavljene plinske instalacije i stalno su se pojavljivala ulegnuća. Često se nešto krpilo i popravljalo, al nikada nije urađena kompletna sanacija i sad je konačno došlo vrijeme i za to,“ ispričala je Slavica. „Ovo je velika stvar za sve nas. Veliko hvala načelniku, službama i svima koji su imali sluha za naše probleme. Bjelavica je važna ne samo za nas, nego i okolne ulice i sada će svima biti lakše,“ kazala je Slavica koja je od početka projekta prisutna na gradilištu te vrlo često – kao dobar komšija, počasti izvođače radova kafom i osvježenjem.

Inače, radi se o projektu vrijednom 34.500 konvertibilnih maraka, a sanacija se izvodi u dužini od oko 115 metara. Sanacijom Bjelavice će se postići rasterećenje saobraćaja kroz ulicu Toka, koja je jedina ulica kojom se neometano odvija saobraćaj za većinski dio naselja.

Kako su nam pojasnili iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove do sada se ovom ulicom nije odvijao saobraćaj jer je većim dijelom bila kaldrmisana.

„Upravo na zahtjev građana sada će ulica biti asfaltirana. Trenutno se vrši priprema terena, ulica se ravna, postavla tampon, te vrši nivelacija postojećih šahtova i rešetki. Asfaltiranje ulice trebalo bi ove sedmice“, kazali su.

Radove izvodi firma OXA iz Sarajeva, dok je investitor Općina Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630