Održana osma redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad: Usvojene sve tačke dnevnog reda


30. 9. 2021

Danas je održana 8.redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo na kojoj su vijećnici usvojili sve predložene tačke dnevnog reda, a zahvaljujući konstruktivnom radu vijećnika i kvalitetnoj saradnji sa nadležnim službama, sve tačke su razmotrene i usvojene u roku od jednog sata. Sjednica je završena za 90 minuta, uključujući vijećnička pitanja i inicijative.

Na početku sjednice, vijećnici su izglasali odluku o prestanku mandata vijećnika Anesa Krivića (SBB) zbog nespojivosti istovremenog obavljanja dužnosti vijećnika u OV Stari Grad i izvršne dužnosti na koju je imenovan u Vladi FBiH, te odluku o verifikaciji mandata Anesu Kurtanoviću sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta SBB. Kurtanović je potom položio svečanu zakletvu.

 

Novi Pravilnik o stipendiranju djece boračke populacije

Na sjednici je, između ostalog, usvojen i prijedlog Pravilnika o stipendiranju djece boračke populacije s ciljem usklađivanja važećeg pravilnika sa Zakonom o dopunskim pitanjima boraca – branitelja BiH, koji je stupio na snagu u aprilu ove godine.

Izmijenjeni pravilnik detaljnije utvrđuje načine i uslove raspisivanja javnog konkursa, odabira kandidata po decidno utvrđenim kriterijima, te utvrđivanje procedure izbora kandidata do konačne realizacije ugovora. Jedna od izmjena je i što će se ubuduće kandidatima za stipendije koji studiraju medicinske i tehničke fakultete davati 10 dodatnih na osnovne bodove čime se dodatno vrednuje njihov rad i zalaganje. Osim toga, kroz Pravilnik je sada definisana primjena člana 36 iz Zakona o pravima branilaca i članova njihovih parodica, a prema kojem stipendiju neće moći dobiti djeca boračke populacije za čije roditelje je utvrđeno da su: samovoljno napustili Armiju RBiH, dezertirali ili je došlo do samoranjavanja.

Vijeće je na početku sjednice skinulo sa dnevnog reda tačku o prijedlozima zaključaka o davanju naziva trgu iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića s obzirom da su se pojavili novi prijedlozi, a nije bilo vremena da se nadležna komisija izjasni o njima i da svoje mišljenje.

Na kraju sjednice iznesena je inicijativa da se stave van snage odluke o proglašenjima Trebevića i Bentbaše zaštićenim pejzažima imajući u vidu da od donošenja ovih odluka nije bilo nikakvih ulaganja u ova područja, osim onih koje je investirala Općina Stari Grad. Također, istaknuto je da je evidentan razvoj i obogaćivanje turističke ponude Trebevića u dijelu koji pripada manjem entitetu, dok u dijelu koji pripada FBiH, konkretno općini Stari Grad nije moguće realizovati bilo kakve projekte jer ih sporni zakon i odluka onemogućavaju, te bi se već na sljedećoj sjednici ova tačka mogla naći pred vijećnicima.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630