Ulica Hamdije Kreševljakovića: Nastavljeno asfaltiranje, uskoro i sanacija armirano-betonske stropne ploče


16. 9. 2021

Asfaltiran je drugi dio saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića, na dijelu od skretanja u ulicu Isa-bega Ishakovića (kod Bakr-babine džamije) do skretanja za Austrijski trg, ukupne dužine od oko 120 metara.

 „Nakon što su postavljeni ivičnjaci, ugrađena nova oborinska kanalizaciona mreža sa oknima i slivnim rešetkama, pristupilo se postavljanju prvog sloja asfalta“, pojasnili su u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad. Naredni korak je asfaltiranje trotoara. Naglašavamo da je i na ovom dijelu, kao i na dijelu od od Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti do raskrsnice kod Bakr-babine džamije nanesen samo prvi sloj asfalta, dok će finalno asfaltiranje uslijediti na kraju cijelog projekta.

Kao neočekivani problem na projektu pojavilo se oštećenje armirano-betonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka na okretnici Trg Austrije, usljed čega je obustavljen trolejbuski saobraćaj. Dogovoreno je da u rješavanju ovog problema zajedno učestvuju Općina Stari Grad Sarajevo - kao nadležni upravitelj ceste i Grad Sarajevo - koji je nadležan za upravljanje zasvođenim zacijevljenim potocima. Procijenjena vrijednost radova na sanaciji ovog kvara iznosi oko 30.000 KM, a Općina i Grad će je finansirati u jednakim omjerima. Kako je potvrđeno iz Službe za investicije i komunalne poslove radovi na sanaciji ovog kvara bit će usklađeni sa trenutnim radovima koje na dionici izvodi KJKP „Rad“.

Inače, rekonstrukcija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića zajednički je projekat Općine Stari Grad i Ministarstva saobraćaja KS, putem Direkcije za ceste KS. Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine oko 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM. Općina Stari Grad u ovom projektu finansira ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže vrijednu oko 90.000 KM, a sada i sufinansira sanaciju kvara, dok ostale radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630