Izdvojena sredstva za sufinansiranje sanacije fasade Lubine džamije


16. 9. 2021

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, sufinansiranjem radova sanacije fasade Lubine džamije na Vratniku, nastavlja sa velikodušnom podrškom vjerskim zajednicama i institucijama u Starom Gradu.

Posjetili smo jednu od najstarijih džamija u Sarajevu, te razgovarali sa njenim glavnim imamom Salihom ef. Meštrovcem.

„Džamija je pretrpjela velike štete i devastaciju u toku agresije na našu zemlju. Potpuno je renovirana 1997. godine, međutim od tada je prošlo poprilično mnogo godina. Polovinom prošle godine počeli smo sa većim radovima renoviranja i adaptacije“, kazao je u uvodu razgovora efendija Meštrovac.

Projekat obuhvata unutarnje i vanjske radove, a s obzirom da se radi o vrlo značajnom objektu, svi radovi se izvode sa velikom pažnjom i oprezom. Efendija Meštrovac pojašnjava da su fasada, kao i ostali dijelovi objekta, bili u dosta lošem stanju. „Imali smo dosta problema sa opadanjem dijelova fasade, usljed toga je dolazilo do pucanja zidova u unutrašnjosti džamije, te pojave vlage. Zahvaljujući donaciji Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića u iznosu od 4.000 KM, bićemo u mogućnosti dovršiti sve radove na fasadi. Vjerujemo da će to biti za otprilike mjesec dana“, kazao je efendija Meštrovac. Ostatak novca za adaptaciju Lubine džamije dolazi uglavnom od donacija Bošnjaka, džematlija ovog, ali i drugih prijateljskih džemata iz zemlje i dijaspore, što ovom projektu daje posebnu vrijednost.

Radovi nisu ugrozili odvijanje vjerskih obreda

Iako projekat sanacije Lubine džamije traje više od godinu dana, veliki broj vjernika sa Vratnika i okoline nije morao ići u druge džamije radi obavljanje vjerskih obaveza. „Opet dugujemo veliku zahvalnost općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Naime prošle godine, kada smo radili krov džamije i to u vrijeme velikih kiša, omogućeno nam je nekoliko mjeseci obavljanje džuma namaza u prostorijama Mjesne zajednice Vratnik, koja se nalazi odmah preko puta naše džamije“, poručio je efendija Meštrovac. Trenutni uslovi ipak dozvoljavaju odvijanje vjerskih procesa u ovoj centralnoj vratničkoj džamiji.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630