Potpisivanje PROTOKOLA o saradnji na projektu revitalizacije Firuz-begovog hamama


24. 6. 2009

  

Ovaj protokol je proizašao iz civilizacijske potrebe očuvanja kulturne i historijske baštine objekta Firuz-begov hamam čiju revitalizaciju je pokrenula Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, a podržava Općina Stari Grad Sarajevo na čijoj je teritoriji i lokacija ovog objekta.
Općina Stari Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave daje punu podršku revitalizaciji objekta Firuz-begov hamama na način i u obliku koji će biti definisan nakon istražnih radova i odobren od strane nadležnih institucija za zaštitu spomenika kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa.
 

 Takođe, Općina se obavezuje da će investitoru budućeg projekta obezbjediti svu administrativnu podršku vezanu za izdavanje potrebnih odobrenja i saglasnosti.
Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, kao investitor ovog projekta, preuzima finansijske i druge obaveze u vezi sa revitalizacijom Firuz-begovog hamama uz obavezu pridržavanja svih pozitivnih propisa kojima su regulisana pitanja gradnje, zaštite i dr.

«Cilj nam je da rekonstruiramo objekat i vratimo prvobitni izgled vrijednog kulturnog, nacionalnog i historijskog spomenika, koji je dio starog jezgra Baščaršije.» kazala je Džejna Bajramović direktorica marketinga FDS.

«Najvažnije je da su sredstva od strane Fabrike duhana Sarajevo obezbjeđena, što je na današnjem vremenu jako važno. Arheološka istraživanja će ići svojim tokom, na te stvari ne možemo da utičemo, nauka će da kaže svoje. U koliko bi se arheološka istraživanja završila do proljeća 2010. godine, u tom slučaju bi gradnja mogla početi već u proljeće. Završetak gradnje planiran je za 2012. godinu, kada se i puni 500. godina od izgradnje Firuz-begov hamama. To će biti galerija otvorenog tipa prisutna svim građanima i turistima koji dolaze u Sarajevo i u Bosnu i Hercegovinu.» naglasio je Ibrahim Hadžibajrić.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630