Načelnik Hadžibajrić gost Bajramskog programa na Hayat TV u Saburinoj kući


20. 7. 2021

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić jutros je nakon Bajram namaza gostovao uživo u posebnom Bajramskom programu Hayat TV-a, koji se, zahvaljujući Općini Stari Grad, emituje iz dragulja Starog Grada, Saburine kuće.

U ugodnom prazničnom razgovoru, načelnik Hadžibajrić se osvrnuo na jako loše stanje Saburine kuće, u kojem se ovaj nacionalni spomenik nalazio prije nekih desetak godina. „Općina Stari Grad na godišnjem nivou izdvajala je značajna finansijska sredstva za obnovu i restauraciju Saburine kuće. Istina u obnovu su se uključile i druge državne institucije, prije svega Federalni fond i Kanton Sarajevo. Maksimalno smo se trudili da je obnovimo do te mjere da bude ista onakva kao i prije više stotina godina. U tome smo sigurno uspjeli, na šta smo ponosni“, pojasnio je načelnik Hadžibajrić. Saburina kuća je odličan pokazatelj kako je život u ta davna vremena u Sarajevu mogao biti kvalitetan i napredan, možda i mnogo iznad tadašnjih evropskih standarda. „Danas svi sebi postavljamo pitanje, da li možemo pripadati Evropi ili ne, ova kuća stara preko 300 godina nam daje odgovor“, zaključio je načelnik Hadžibajrić.

Bajram je praznik koji nalaže druženje i okupljanje rodbine, prijatelja i komšija. A da bi ovo televizijsko druženje bilo potpuno, načelniku Hadžibajriću su se pridružili Izet Riđanović i Halid Mulalić, stanovnici ulice Saburina. Obojica su rođeni i cijeli svoj život proveli u mahali koju stoljećima krasi Saburina kuća. Izet Riđanović, koji preko 80 godina živi pored Saburine kuće, potvrdio je da je taj svjedok historije bio u izuzetnom lošem stanju. „Zahvaljujući volji našeg načelnika Hadžibajrića, simbol naše mahale, ali i čitavog Sarajeva, je opet zasjao punim sjajem i zbog toga se iskreno zahvaljujem“, kazao je Izet. Halid Mulalić, koji je za ovu priliku obukao posebnu tradicionalnu bosansku nošnju, podijelio je također svoja iskustva i opisao izgled Saburine kuće prije i danas.

Druženje je završeno u skladu sa tradicijom, uz kafu i nezaobilazne baklave.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630