Počeo sa radom prvi Centar za rani rast i razvoj na području općine Stari Grad


08. 7. 2021

U prostorijama MZ Vratnik danas je otvoren prvi Centar za rani rast i razvoj na području općine Stari Grad koji će pratiti rast i razvoj djece od rođenja do desete godine.

Načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je krajem prošlog mjeseca potpisao Sporazum o saradnji sa direktorom programa Dječijeg SOS sela Sarajevo Adnanom Alikadićem, na osnovu kojeg su prostorije MZ Vratnik ustupljenje na besplatno korištenje za potrebe Centra za rani rast i razvoj.

U Centru je angažovan tim stručnjaka koji se sastoji od logopeda, pedagoga, psihologa, socijalnog radnika, defektologa, pedijatra, medicinske sestre i osim za djecu, pružat će pomoć i podršku roditeljima, a sve u svrhu pravilnog rasta i razvoja djece mlađeg uzrasta.

„Želimo da uvežemo sa jedne strane socijalnu zaštitu, obrazovanje, odgoj i zdravstvo sa roditeljima i djecom s druge strane. To nam je osnovni cilj, a sam Centar je namjenjen za svu djecu od rođenja do desete godine, nema kriterija ko može doći, svi sa općine Stari Grad se mogu prijaviti“, kazala je Aida Kamberović, koordinatorica i defektolog Centra za rani i rast i razvoj.

Za svako dijete koje dođe u Centar za rast i razvoj prvo će se uraditi skala procjene na početku, kao i na kraju procesa koja će pokazati tačan napredak djeteta. U Centru će se raditi edukativno-kreativne radionice u koje su uključeni i djeca i roditelji, ciklusi radonica su tri mjeseca, dva puta sedmično u trajanju od sat ili dva zavisno od uzrasta djece. 

Koordinatorica Centra se zahvalila načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na saradnji i pomoći pri implementaciji ovog projekta:

„Apsolutno nam znači podrška Općine Stari Grad, zahvalni smo načelniku i Općini, drago nam je sto se širimo na Kantonu Sarajevo, svakako nam znači što smo dobili besplatne prostorije na korištenje, a nadamo se i budućim saradnjama.

Centar za rani rast i razvoj će raditi sa korisnicima dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 12,00 do 16,00 sati, u prostorijama Mjesne zajednice Vratnik na adresi Mustafe Dovadžije 21. Svi zainteresovani se mogu prijaviti lično na adresi ili putem e-maila:

aida.kamberovic@dod-ds.ba. Projekat se realizuje posredstvom općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630