Damiru Saračeviću (NiP) dopredsjedavajućem OV Stari Grad izrečena sankcija zbog napada na pomoćnicu načelnika Adelu Plakalo


24. 6. 2021

Na danas održanoj šestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, Općinsko vijeće je većinom glasova (22 Za, 2 Protiv i 3 Suzdržana) usvojilo zaključak Mandatno-etičke komisije kojim je Damiru Saračeviću, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad, izrečena sankcija zbog kršenja odredbi Člana 11 Kodeksa etičkih principa za izabrane zvaničnike u Općini Stari Grad Sarajevo, te će mu biti umanjen mjesečni paušal za mjesec juni, za 50%. Inače, iznos mjesečnog paušala za vijećnike u Općinskom vijeću Stari Grad je 612 KM.

Protiv Saračevića prijavu je podnijela državna službenica Adela Plakalo, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove i to zbog: verbalnog napada, izrečenih prijetnji, zastrašivanja i ugrožavanja lične sigurnosti, nasilničkog ponašanja, vrijeđanja ljudskog dostojanstva, zloupotrebe ovlaštenja i kršenja odredbi pomenutog Kodeksa.

Komisija je konstatovala da je Saračević učinio povredu odredbi Kodeksa etičkih principa kojima je propisan odnos imanovanih zvaničnika prema zaposlenima u Općini, i to:

U obavljanju svojih dužnosti izabrani zvaničnici i radna tijela će uvažavati prava i ovlaštenja državnih službenika i drugih zaposlenika u općini.

U službenom komuniciranju izabrani zvaničnici i radna tijela će njegovati kulturu dijaloga i lijepe riječi, a izbjegavati konflikte.

Izabrani zvaničnici i radna tijela neće zahtijevati od zaposlenih u Općini da preduzimaju ili da propuste da preduzmu bilo kakve radnje kako bi na taj način sebi ili drugima pribavili direktnu ili indirektnu korist.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci. Mirza Batalović uputio je poruku da danas izrečena sankcija treba ukazati svim vijećnicima da se kršenje Etičkog kodeksa neće tolerisati, kao što neće biti tolerisano ni kršenje bilo čijih prava ili izazivanje konflikta i narušavanje kulture dijaloga.

 

Usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta

Na današnjoj sjednici većinom glasova usvojen je i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2021. godinu. Prema riječima pomoćnice načelnika za finansije Edine Osmanagić, ovo je prvi redovni ovogodišnji rebalans budžeta Općine Stari Grad koji je sačinjen iz razloga da uključe prenesena sredstva završnom računu.

“Izvršili smo djelimičnu preraspodjelu pojedinih pozicija, odnosno prestrukturiranje već postojećeg budžeta uz jako mali broj promjena u smislu povećanja. U rebalansu budžeta tekući prihodi su smanjeni za 3% dok je kapitalni dio budžeta povećan za nekih 10%. Znači, cjelokupni budžet orijentisan je na kapitalni dio i projekte. Nastojimo da zadovoljimo potrebe naših građana i da stvorimo povoljnije uslove življenja i poslovanja na području općine Stari Grad,” pojasnila je Osmanagić.

Na šestoj redovnoj sjednici verifikovani su mandati samostalnih vijećnika Vedrana Grebe i Almedina Miladina.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630