Obilježena 29. godišnjica masakra u Ferhadiji: Dan kada je poginulo 26, a ranjeno 108 građana


27. 5. 2021

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe delegacija Općine Stari Grad Sarajevo odala je počast svim žrtvama masakra u ulici Ferhadija, stradalim na ovaj dan prije 29 godina.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su brojne delegacije, porodice žrtava, predstavnici udruženja žrtava, kao i građani koji su se na dostojanstven način prisjetili tragičnih događaja tog 27.maja, 1992. godine u ulici Ferhadija, između brojeva 5 i 12. Od granate ispaljene sa položaja iznad grada toga dana je poginulo 26, a ranjeno 108 građana.

Delegacija Općine odala počast

Delegaciju Općine Stari Grad činili su pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Alija Svraka i savjetnik načelnika za boračka pitanja Samir Muhić.

Porodice preživjelih i danas su se sa suzama u očima prisjećale tragedije koju su doživjeli tog dana. Nasiha Galijašević je tada izgubila sestru Vasvu Čengić.

"Izgubila sam sestru. Kada sam čula tu vijest, ne mogu vam opisati taj osjećaj koji i dan danas nosim. Svaki dan bez nje je pretežak. To je tolika tuga za našu porodicu, toliki gubitak... Imala je samo 44 godine“, ispričala je Nasiha.

Današnjem obilježavanju prisustvovala je i Šefika Skorupan, članica Udruženja „Svjetlost“ i civilna žrtva rata od 1993. godine. Nije ranjena u masakru u Ferhadiji, niti je izgubila člana porodice na tom mjestu, ali je željela doći na godišnjicu, odati počast i ukazati svojim dolaskom na sve zločine počinjene tokom rata.

„Ranila me granata ispaljena iz Nedžarića i od tog dana sam u invalidskim kolicima. Ranjena sam u pluća, a detonacija mi je raznijela kičmu. Došla sam da odam počast, da cijeli svijet vidi šta su nam uradili dušmani. Ne ponovilo se nikada nikome, ali treba svijet da vidi i zna šta je ovdje u Sarajevu bilo i koliko je nevinih ljudi poginulo, samo na ovom mjestu“, poručila je Skorupan.

Čuvati istinu od zaborava

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva "92/95." Fikret Grabovica, poručio je da bi se ovi datumi i stravični događaji trebali propratiti u što većem broju. "Ovo je dan kada bi ovdje trebale biti na hiljade građana i da na taj način damo doprinos čuvanju istine od zaborava i kulturi sjećanja", poručio je Grabovica ukazujući na važnost njegovanja kulture sjećanja.

Od granate ispaljene sa sprskih položaja iznad Sarajeva, u ulici Ferhadija 27. maja, 1992. godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630