Podzemna garaža prekoputa Vijećnice radi punim kapacitetom, 24h dnevno


24. 5. 2021

Poboljšanje higijensko-epidemioloških uslova, kao i popuštanje mjera kriznih štabova dovelo je do toga da je proteklog vikenda, nakon dužeg perioda, starogradska jezgra bila ispunjena velikim brojem gostiju, kako domaćih, tako i turista iz drugih dijelova BiH i regiona. Postepena normalizacija stanja, kao i poboljšane vremenske prilike dovele su do povratka turista, a samim tim i poboljšanja prometa.

Jedina javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo – podzemna garaža prekoputa Vijećnice na raspolaganju je svim gostima grada koji dolaze vlastitim automobilima i žele parking u najužoj gradskoj jezgri. Nakon odluke o ukidanju policijskog sata, podzemna garaža je zbog velikog interesovanja od subote, 22.maja, počela sa radom 24 sata dnevno.

Kako je bilo upita o cijenama parkinga, ali i mogućnostima mjesečnog zakupa, još jednom informišemo javnost o cjenovniku i uslovima:

Cijena parkinga po satu je 2 KM, s tim da je nakon toga svakih narednih započetih pola sata 1 KM. Također, zadržavanje u garaži do 10 minuta se ne naplaćuje. Kompletan prostor je pokriven videonadzorom, a garaža ima i 24-erosatno fizičko obezbjeđenje.

Fizička i pravna lica zainteresovana za dugoročni zakup mogu podnijeti pismene zahtjeve Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad na osnovu kojih se sklapaju ugovori o mjesečnom zakupu/najmu parking prostora. Korisnicima se dodjeljuju kartice za ulaz/izlaz iz garaže. Cijena mjesečnog najma parking prostora za fizička lica iznosi 200 KM, a za pravna lica 300 KM (bez PDV-a). Zainteresovani se za više informacija mogu obratiti putem emaila investicije@starigrad.ba.

Što se tiče uslova koje podzemna garaža pruža, u njoj je ugrađena najsavremenija oprema provjerenih proizvođača: parking senzori, centralno upravljanje kontrole ulaza i izlaza savremeni sistem zaštite od požara, kao i sistem ventilacije i odimljavanja prostora, a na ulazu je displej koji pokazuje broj raspoloživih mjesta na etažama. Garaža ima i najmoderniji elektro punjač za vozila koji je postavila kompanija Porsche BH i građani ga mogu koristiti potpuno besplatno, uz parkiranje.

Podzemna garaža sa višenamjenskim trgom investicija je vrijedna oko sedam miliona konvertibilnih maraka i izgrađena je 2020. godine. Ima dvije podzemne etaže i krasi je višenamjenski trg sa zelenim površinama i dječijim igralištem, koji se prostire na 2.950m2.Vlasnik i upravitelj podzemne garaže je Općina Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630