Održana 22. sjednica OV Stari Grad


29. 10. 2010

Održana je 22. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, na čiji je Dnevni red pred sami početak uvrštena još jedna tačka: Verifikacija mandata samostalnih vijećnika. Nakon usvajanja Zapisnika o radu sa 21. sjednice OV, na red je došla upravo ova tačka. Naime, dvijica vijećnika (Mensud Mirojević – BPS i Suad Muzurović – Naša stranka) su izrazili opredjeljenje da istupe Klubova stranaka u kojima su dosad bili i ubuduće svoj mandat obavljaju kao samostalni vijećnici, što je OV usvojilo.
OV je usvojilo prijedloge Sporazuma o saradnji koji bi trebali biti zaključeni sa općinom Kruja iz Albanije i općinom Peć sa Kosova, tako da je, prema riječima predsjedavajućeg Avdića, za očekivati da ovi Sporazumi budu potpisani već u decembru ove godine.
Prije glasanja o Nacrtu budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2011. godinu vijećnicima se obratio načelnik Ibrahim Hadžibajrić rekavši da je predviđeni budžet takav kakav jeste, te da je Općina Stari Grad jedina općina u BiH koja je dva puta rebalansom povećavala budžet. Općinsko vijeće je usvojilo Nacrt budžeta za 2011. godinu, a Javna rasprava o budžetu trajat će 30 dana, odnosno do 28.11.2010. godine.
Vijeće je usvojilo Prijedlog Odluke o naknadama i drugim pravima općinskoh vijećnika i članova radnih tijelaOV Stari Grad, uz prijedlog Kluba SDA da u Stavu c, Člana 11 dođe do izmjene, te da stoji „da napuštanje sjednice Općinskog vijeća nije moguće bez saglasnosti Predsjedavajućeg OV“. Vijećnicima koji ubuduće budu izostajali sa sjednica OV bit će oduzeto 50% paušala, ukoliko svoj izostanak ne opravdaju u roku od tri dana.

Odgođeno je izjašnjavanje Općinskog vijeća prema Odluci se može pristupiti eksproprijaciji zemljišta u ul. Vrbanjuša , s obzirom da je utvrđeno da je od javnog interesa izgradnja Studentskog doma sa izgradnjom igrališta, prilazne saobraćajnice i parkinga, za studente Fakulteta islamskih nauka.
S obzirom da na dijelu parcele označene kao k.č. 44, k.o. Sarajevo-mahala LXV/13, se nalazi bespravno izgrađeni objekat-barake kolektivnog stanovanja, koji je u funkciji stanovanja i koji koristi devet stanara sa svojim porodicama (uglavnom su to lica oštećenog sluha i slabog materijalnog statusa), općinski Načelnik se obratio Rijasetu islamske zajednice,ukazujući da investitor nije u obavezi obezbijediti drugi smještaj ili dati pravičnu naknadu ovim porodicama, ali je ukazao na moralni aspekt. Odgovor Rijaseta islamske zajednice na ovo pismo je bio da oni upravo iz moralnih razloga, planiraju izdvojiti sredstva u iznosu od 100.000,00 KM kako bi pomogli ovim porodicama prilikom rješavanja problema smještaja.
Uz ovu informaciju, vijećnici OV su zaključili da se angažuju da se za 30 dana nađu potrebna dodatna sredstva za rješenje ovog problema, a u rješavanju će, pored Islamske zajednica, učestvovati Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad. Ovaj zaključak će biti proslijeđen u Kabinet Premijera KS, Kabinet Gradonačelnika i Islamsku zajednicu.

Na sjednici je usvojen zaključak prema kojem Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, zahtijeva od Elektroprenosa Bosne i Hercegovine i njegovog rukovodstva, hitan postupak stavljanja u funkciju izgrađenog objekta TS 110 KV Bistrik – Općina Stari Grad Sarajevo, po mogućnosti prije nastupanja najhladnijih zimskih mjeseci, jer bio, u suprotnom, moglo doći do raspada elektroenergetskog sistema na području cijele Općine Stari Grad Sarajevo. Ovaj zaključak će biti proslijeđen Visokom predstavniku, Vijeću ministara, Elektroprenosu BiH i svim drugim relevantnim izvorima vezanim za ovu problematike. Općinski načelnik je dodao da je već dogovoren sastanak sa predstavnicima Elektroprenosa, te da će do priključenja trafostanice doći veoma brzo.

 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630