Zborom građana na Sedreniku završen obilazak svih mjesnih zajednica u Starom Gradu


03. 3. 2021

Od polovine januara općinsko rukovodstvo, predvođeno općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, posjetilo je svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu. Na održanim zborovima su predstavljene sve aktivnosti, najavljeni budući projekti, te najavljeno da će se nastojati djelovati i u pravcu rješavanja problema svih građana.

Upravo je tim pravcem išao i sinoćnji Zbor građana mjesne zajednice Sedrenik. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kazao je stanovnicima Sedrenika da je sa svojim najbližim saradnicima odlučio posjetiti sve mjesne zajednice nakon Lokalnih izbora održanih u novembru na kojima su mu građani Starog Grada po četvrti put dali svoje povjerenje. „Od svog prvog dana na ovoj funkciji nebrojeno sam puta bio ovdje sa građanima Sedrenika. Velika sredstva su uložena u infrastrukturu i kvalitet života ovdje, međutim moramo biti svjesni teškog vremena u kojem živimo i koje nas očekuje. To znači da brojni zahtjevi neće moći biti ispunjeni, jer potrebno je da se uključe i kantonalne institucije, preduzeća, na koje i vi građani morate izvršiti određeni pritisak, a ne da očekujete kako će samo Općina riješiti sve probleme“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović pojasnio je građanima Sedrenika da je zbog pandemije korona virusa budžet Općine Stari Grad manji za čak milion KM:„Situacija oko razvoja sa pandemijom korona virusa je krajnje neizvjesna, novca će biti možda i manje. U tom slučaju sve svoje snage ćemo usmjeriti kako bi pomogli onima koji nemaju osnovnih sredstava za život, niti ih mogu zaraditi zbog pandemije“, rekao je predsjedavajući Batalović.

 

Problemi pasa lutalica i nelegalnih deponija

Iako se pamti kao jedna od najtežih godina poslije agresije, u 2020. godini na Sedreniku se uradilo dosta infrastrukturnih projekata. Sanirano je oko 220 metara ulice Rogina, od spoja sa ulicom Grličića brdo do spoja sa ulicom Sedrenik, te dijelovi ulica Sedrenik mali i Sedrenik čikma. U toku ove 2021. godine već je izgrađen potporni zid u ulici Ramića banja. Iz prošlih godina posebno se izdvajaju projekti u ulici Alije Nametka gdje je zamijenjena kanalizaciona mreža i postavljen novi asfalt, te dijelu ulice Sedrenik (od mezarja Bakija do raskrsnice za Barice) gdje je također zamijenjena vodovodna mreža i postavljen novi asfalt.

Stanovnik ulice Pašino brdo, Safet Škamo prijavio je problem nelegalnog odlaganja otpada kojeg dovoze velika i teška vozila: „Saobraćanje velikih vozila ugrožava naše stambene objekte, zamolio bih Općinu da pokuša nešto poduzeti u pravcu rješavanja tog problema. Također, zamolio bih da nama penzionerima postavite jednu klupu na kombi stanici kod raskršća za Vidikovac, u ulici Sedrenik“, rekao je Safet.

Bakir Parla, koji živi u ulici Prvi bataljon naglasio je sve veći problem pasa lutalica širom Sedrenika, a od Općine je zatražio i da uredi javnu česmu u svojoj ulici, koja je vrlo zapuštena. Suad Mušanović je izdvojio nekoliko situacija: „ Imam starog oca, koji ponekad treba medicinsku pomoć, ali Ambulanta Sedrenik je vrlo često zatvorena. U ravnim dijelovima ulice Sedrenik nesavjesni vozači prebrzo voze, nerijetko i parkiraju, što onemogućava normalno kretanje pješacima“, požalio se Mušanović.

Iako općina, kao jedinica lokalne samouprave, nije nadležna za pitanja komunalne čištoće, zdravstva, te kažnjavanja nesavjesnih vozača, obećano je da će se nastojati urgirati kod nadležnih kantonalnih institucija u cilju rješavanja pomenutih problema.

Zboru građana mjesne zajednice Sedrenik prisustvovali su i Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, Alija Švraka, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove, Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i po ovlaštenju za civilnu zaštitu, šef Odsjeka za investicije Damir Džaferović, te općinski vijećnik Seid Škaljić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630