Zbor građana MZ Hrid-Jarčedoli: Najavljena sanacija ulice Braće Nuhić


17. 2. 2021

U mjesnoj zajednici Hrid - Jarčedoli održan je Zbor građana koji je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, u prisustvu pomoćnice načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selme Velić, pomoćnice načelnika za imovinsko – pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adele Plakalo i pomoćnice načelnika za urbanizam Amela Kulaglić-Herco. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić zbog neodložnih obaveza nije bio u prilici prisustovati ovom Zboru, te je putem svojih pomoćnika uputio izvinjenje građanima Hrida i Jarčedola.

Batalović je istakao kako je povod za sastanak prvenstveno da građani iznesu probleme s kojima su susreću, te da se čuju njihovi prijedlozi i sugestije za naredni period.

“Večeras smo tu da zabilježimo sve vaše zahtjeve i u skladu s mogućnostima pokušamo to realizovati. Budžet je nedavno usvojen i moram naglasiti da je zbog situacije sa korona virusom umanjen za million konvertibilnih maraka”, pojasnio je Batalović.

Dodao je kako sigurno zna da će se ove godine uraditi ono što je obećano prošle godine, a to je sanacija ulice Braće Nuhić. “Sanacija te ulice je obećana i taj projekat će sigurno biti realizovan, a za ostalo ćemo morati vidjeti kakva će biti dinamika priliva sredstava u budžet”, kazao je dr.sc.Batalović.

Brojni projekti su realizovani prošle godine u ovom padinskom naselju, a kratki rezime iznijela je pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.

U posljednjih deset godina u MZ Hrid Jarčedoli realizovani su projekti u vrijednosti od oko 3,5 miliona KM i odnose se na sanaciju saobraćajnica s kompletnom komunalnom infrastrukturom, rekonstrukciju potpornih zidova, kao i na izgradnju, sanaciju i restauraciju odgojno-obrazovnih ustanova i pratećih sadržaja.

“Samo prošle godine u naseljima Hrid i Jarčedoli uloženo je više od 470.000 konvertibilnih maraka. Obišli smo sve lokacije koje ste vi ranije delegirali i većina projekata je realizovana”, istakla je Velić.

 

Riječ građana…

Kao i u većini mjesnih zajednica i sinoć se dosta pitanja građana odnosilo na zimsko održavanje ulica, te odvoz otpada. Ovu tematiku posebno su istakli Safet Hodžić iz ulice Hošin brijeg i Nasiha Njemčević iz ulice Timurhanova. “Otpad danima stoji u ulicama, gomila se, a psi lutalice ga raznose. Znamo da Općina nije nadležna za odvoz smeća ali vas molimo da barem urgirate da se nešto uradi po tom pitanju”, kazali su.

Reuf Mangafić živi u ulici Donje Trčivode. Kazao je da je došao u ime svih svojih komšija da zamoli za sanaciju njihove ulice. „Došao sam na sastanak u ime svojih komšija da zamolimo za sanaciju naše ulice. Uz zahtjev prilažem i potpise svih komšija iz ulice jer se zaista radi o jako oštećenoj ulici, koju je neophodno sanirati”, kazao je Reuf, te pohvalio projekte koji su realizovani u ostalim ulicama na ovom mjesnom području.

Iz ulice Jarčedoli, Enver Grabovica je istakao problem nedovoljno osvijetljenog dijela ulice u kojem on živi. “Zamolio bih da se ugrade dodatne dvije sijalice na dva stuba javne rasvjete. To bi nam zaista bila velika olakšica, pogotovo u zimskom periodu”, ispričao je Grabovica.

Svi ovi, ali i drugi zahtjevi i pitanja građana evidentirani su i upisani zajedno sa njihovim kontakt podacima kako bi im nadležne službe u što skorijem roku odgovorile.

Zboru su prisustvovali i vijećnici Husein Holjan i Seid Škaljić.

 

Rezime većih projekata realizovanih na Hridu i Jarčedolima

  • Prošle godine u mjesnoj zajednici Hrid-Jarčedoli urađena je sanacija i proširenje ulice Bajramuša (vrijednost radova oko 128.000 KM). U sklopu tog projekta saniran je jedan postojeći potporni zid ispod ulice, a izgrađen drugi s gornje strane ulice. Za ove radove izdvojeno oko 25.000 KM.
  • Tokom 2020. godine urađena je sanacija više dijelova ulice Jarčedoli: Jarčedoli kod broja 93, dužine 120 metara, Jarčedoli čikma kod broja 80, dužine 90 metara, Jarčedoli kod br 74, Jarčedoli od broja 150 do broja 156, Jarčedoli od broja 93 do broja 164. Za ove radove izdvojeno je oko 94.000 KM.
  • Asfaltiran je i saniran lokalni dio puta u dužini od oko 90 metara, koji se nalazi u ulici Močila kod broja 77. Sanacija je koštala je oko 21.500 KM.
  • Rekonstruisan je potporni zid i proširena ulica Jarčedoli od broja 28 do broja 44 (vrijednost radova oko 46.000 KM).
  • U haremu džamije Jarčedoli urađena je izgradnja glavnog kamenog potpornog zida koji se nalazi iza pomoćnog objekta džamije, te manjeg zida na ulazu u harem džamije. Nakon izgradnje zidova, pristupilo se radovima na sanaciji kaldrme oko pomoćnog objekta. Radovi su koštali oko 18.500 KM.
  • Sanirano je kaldrmisano stepenište i urađena zamjena dijela komunalne infrastrukture u ulici Timurhanova (vrijednost radova oko 20.000 KM).
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630