Zbor građana Mahmutovca: Značajna ulaganja za poboljšanje kvaliteta života


12. 2. 2021

Sinoć je održan Zbor građana mjesne zajednice Mahmutovac, na kojem su građani imali priliku razgovarati sa pomoćnicima općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić nije bio u prilici prisustovati ovom zboru, a preko svojih pomoćnika uputio je izvinjenje zbog spriječenosti da i ovaj put bude sa građanima Mahmutovca. Inače, u posljednje dvije godine na Mahmutovcu je održano sedam zborova građana. Sastanku, uz upućeno izvinjenje, nije mogao prisustvovati ni predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović.

U prostorijama MZ Mahmutovac su bili pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević, te šef Odsjeka za komunalne poslove Edib Čengić. Sastanak je otvorila pomoćnica Velić, koja je kazala da je i pored svih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa, Općina Stari Grad, predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, uložila značajna finansijska sredstva u infrastrukturu ove starogradske mjesne zajednice. S obzirom da je uoči Zbora građana na Mahmutovcu održana 2. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad na kojoj je usvojen Budžet za 2021. godinu, Velić je kazala da će prioritet općinske administracije ostati ulaganje u infrastrukturu, pomaganje socijalno ugroženim građanima, ali i podrška mladim.

 

U infrastrukturu uloženo dva miliona maraka

Šef Odsjeka za komunalne poslove Edib Čengić građane je podsjetio da je krajem oktobra prošle godine završen projekat uvođenja nove vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak, vrijedan 750.000 KM. Konačno su riješeni višegodišnji problemi loših instalacija, ispucalih cijevi i oštećenog asfalta u ovom naselju. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa svojim saradnicima u dva navrata je posjećivao lokacije na kojima su se izvodili radovi, kako bi se lično uvjerio u dinamiku i kvalitet.

Polovinom novembra prošle godine na Mahmutovcu je počeo još jedan veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta, vrijedan 580.000 KM. I tada je načelnik Hadžibajrić obišao radove i razgovarao sa građanima. „S obzirom na godišnje doba u kojem se nalazimo, ovaj projekat je sada zaustavljen, ali čim uslovi dozvole, vrlo brzo će se nastaviti radovi koji su u završnoj fazi“, pojasnio je Čengić. I pored ta dva značajna infrastrukturna projekta, u toku prošle godine nije se stalo ni na onim manje složenim, ali također bitnim za kvalitet života stanovnika mjesne zajednice Mahmutovac. „Plan nam je proširiti jedan dio ulice Kamenica radi boljeg odvijanja saobraćaja. Svi pitaju za zimsko održavanje, Općina Stari Grad u Kantonu zasigurno dijeli najveće količine soli, ali i građani također moraju znati svoje obaveze i ispunjavati ih, te čistiti oko svojih objekata“, poručio je Čengić. Skupu je prisustvovao i općinski vijećnik Amrudin Džanović.

 

Riječi građana Mahmutovca

Stanovnik Mahmutovca i nekadašnji vijećnik Općinskog vijeća Nermin Iković pohvalio je velike projekte koje je Općina Stari Grad realizovala na Mahmutovcu i proteklom periodu, te odličnu kooperativnost koju su pokazali općinski službenici za vrijeme izvođenja tih projekata, a iznio je i jedan prijedlog. „Prošle godine 08. juna po prvi put obilježili smo 28 godina od vojne akcije na Mahmutovcu koja je imala cilj deblokiranje i oslobađanje grada. I pored uslova pandemije okupili smo bivše borce i naše komšije, te evocirali sjećanje na te događaje koji su nam odredile život. Moj prijedlog je da se i Općina Stari Grad uključi u obilježavanje ovog značajnog datuma za Mahmutovac iz perioda agresije 1992-1995“, kazao je Iković. Također je predložio da se nastavi praksa podjele paketa pomoći građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

Ferid Karamustafić, dugogodišnji stanovnik ulice Paje raspitivao se o projektu sanacije stambenih jedinica.„Vjerujte prije više od 20 godina od Kantona Sarajevo sam tražio pomoć za sanaciju svog stambenog objekta i potpornog zida i uvijek sam nailazio na razne prepreke i nejasna objašnjenja, a pomoć nikad nisam dobio. Pri pomisli da opet moram ići tamo ne osjećam se dobro“, požalio se Ferid. Odmah je dobio odgovor da pošalje zahtjev sa svim pojašnjenjima nadležnoj općinskoj Službi za investicije i komunalne poslove koja će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

 

Zborovi građana nastavljaju se i sljedeće sedmice. U sljedeći utorak je Zbor građana mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli, a u četvrtak Zbor građana mjesne zajednice Medrese.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630