Sjednica OV-a: Umanjene zakupnine zanatlijama i obrtnicima, usvojen nacrt UP-a Trg oslobođenja-Alija Izetbegović


29. 1. 2021

Održana je prva redovna sjednica novog saziva Općinskog vijeća Stari Grad. Tokom višesatnog zasjedanja i rasprava, Općinsko vijeće je donijelo nekoliko značajnih odluka.

O aktima iz oblasti finansija, među kojima je bio i prijedlog budžeta Općine Stari Grad za 2021. godinu, na sjednici se nije raspravljalo. Zbog tehničkih problema prilikom dostavljanja materijala, pojedini vijećnici nisu na vrijeme dobili iste i načelnik Hadžibajrić je u duhu dosadašnjeg maksimalno transparentnog rada Općine, a o čemu svjedoče mnoga priznanja, kao predlagač tačke prijedloga budžeta istu povukao s Dnevnog reda. No, postignut je dogovor da se materijali koje vijećnici nisu dobili dostave u što kraćem roku kako bi se moglo raspravljati i o tim tačkama. Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović najavio je da bi se o budžetu trebalo raspravljati već na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 11. februar. U međuvremenu, funkcioniranje Općine neće biti dovedeno u pitanje s obzirom da je ranije donesena Odluka o privremenom finansiranju. Predsjedavajući je u izjavi za medije još jednom potvrdio opredjeljenje da Vijeće radi u interesu svih građana.

„Apsolutni prioritet u djelovanju Općinskog vijeća Stari Grad će biti ispunjenje obećanja koje smo dali našim građanima, a to je pomoć općinskom načelniku da ispuni svoj plan i program u narednom četverogodišnjem periodu,“ ponovio je dr.sc. Batalović.

Olakšice za zanatlije i obrtnike

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog predlagača, općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića  o umanjenju zakupnina svim zanatlijama i obrtnicima koji djeluju u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Stari Grad. S ciljem ublažavanja posljedica pandemije korona virusa na stanje u privredi i ranije su donošene mjere koje su uključivale ukidanje ili umanjenje zakupnina, no ova odluka obuhvaća kategorije koje su ponajviše  ugrožene, a to su stari zanati. Odlukom je predviđeno da im se zakupnine umanje za 95% u periodu od 01.01-01.08.2021. godine. Odluka obuhvata zanate-obrte: kazandžijski, sahadžijski, brijački, obućarski, kaligrafski, puškarski i užarski. Podsjetimo, na snazi je i odluka prema kojoj su svim zakupcima u Starom Gradu umanjene zakupnine za 30% sve do 31.03.2021. godine.

Značajne odluke iz oblasti urbanizma

Općinski načelnik, putem Službe za urbanizam, predložio je i značajne odluke iz oblasti urbanizma koje je Vijeće prihvatilo. Usvojen je prijedlog Odluke o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna RP „Gazijin Han“, prijedlog Odluke o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna RP“Alifakovac – Babića bašča“, te nacrt Odluke o usvajanju i provođenju UP Trg oslobođenja- Alija Izetbegović. Značajno je istaći da se po pitanju projekta planiranog na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović potpuno poštuje predviđena dinamika s obzirom da je Općinsko vijeće Stari Grad na 38. sjednici održanoj u maju prošle godine usvojilo prijedlog Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Trg oslobođenja-Alija Izetbegović“. Urbanistički projekat predviđa izgradnju podzemne garaže sa tri etaže i multifunkcionalni trg sa spomen-obilježjem poginulim borcima, novim spomen-obilježjem Prvoj policijskoj brigade Stari Grad, hortikulturnim uređenjem i drugim sadržajima.

O poslovno-stambenom objektu u ulici Dženetića čikma

Općinsko vijeće je raspravljalo i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u predmetu izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Dženetića čikma. Podsjećamo, Općinsko vijeće je još u junu 2019. godine donijelo Zaključak o davanju saglasnosti za početak realizacije zajedničkog projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u okviru UP Kvadrant XII. Akti koji su predloženi za usvajanje na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća nastavak su tih aktivnosti. Pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adela Plakalo dala je iscrpno pojašnjenje kompletnog predmeta, a na pitanja vijećnika odgovarao je i v.d. općinskog pravobranioca Enes Smajlović koji je riješio sve dileme po pitanju zakonitosti.

No, odluke ipak nisu dobile 2/3 većinu i samim tim nisu usvojene (19 vijećnika je bilo ZA navedene odluke, deset je bilo suzdržano, a dva su bila odsutna, pregled glasanja prema zvaničnim podacima Stručne službe Općinskog vijeća pogledajte ovdje.

Na sjednici je usvojen i prijedlog o objavljivanju javnog konkursa za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije, s obzirom da je starim članovima istekao mandat. O Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća Stari Grad nije se raspravljalo jer je predlagač povukao tačku sa dnevnog reda.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630