Sa građanima Babića bašče: Ove godine počinje projekat vrijedan 1,3 miliona maraka


22. 1. 2021

Građani mjesne zajednice Babića bašča imaju razloga da se nadaju pozitivnim stvarima u ovoj godini, kao i rješavanju velikih infrastrukturnih problema. Kako je sinoć najavio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić na Zboru građana, ove godine u Babića bašči izgradit će se nova vodovodna i kanalizaciona mreža u centralnom dijelu naselja, tačnije kroz ulice Alifakovac, Maguda, Megara čikma i dijelove ulica Isa bega Ishakovića i Veliki Alifakovac. Nova mreža postavit će se na dionici dugoj 455 metara i tako riješiti dugogodišnji problem ovog naselja, te postaviti kvalitetna infrastruktura koja će trajati desetljećima.

Nakon izražavanja zahvalnosti građanima koji su mu dali povjerenje i na ovim lokalnim izborima i izabrali ga četvrti put za načelnika općine, načelnik Hadžibajrić je kazao da će se nastaviti sa ulaganjima i projektima za dobrobit zajednice. „Ovo je moj četvrti mandat i građani ove općine meni su postali gotovo kao porodica. Nastavit ćemo da radimo kvalitetne projekte. Ovdje ćemo riješiti problem kanalizacije koji traje dugi niz godina. To je veliki projekat i kada počnemo morate biti strpljivi jer će se raditi na velikoj dionici, ali konačno ćete dobiti kvalitetnu podzemnu infrastrukturu,“ kazao je Hadžibajrić.

O ovom značajnom projektu građanima je govorio i Edib Čengić, šef Odsjeka za komunalne poslove. „Radit ćemo vodovodnu mrežu, separatnu i oborinsku kanalizaciju. Trenutno je kroz ulicu Alifakovac megara položena samo jedna mješovita cijev, na nekim dijelovima ulice su samo kanali i uopšte nema cijevi, tako da je to velik i zahtjevan projekat, ali kada završimo riješit ćemo brojne probleme. Neće se više dešavati da jedna ulica ima kanalizaciju, a druga nema. Ovo nam je jedan od najznačajnijih projekata ove godine,“ pojasnio je Čengić.

 

Projekti zavise od budžeta...

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović koji je pojasnio građanima da realizacija projekata na terenu zavisi od usvajanja općinskog budžeta. „Sljedeće sedmice ćemo održati prvu redovnu sjednicu na kojoj će biti usvajanje budžeta i ja vas pozivam da to dobro pratite, a kao građani imate pravo i da prisustvujete sjednici. Nemojte da vam oni koji glasaju protiv usvajanja budžeta poslije tvrde da su 'nešto završili' za vas i to sredstvima iz budžeta protiv čijeg su usvajanja glasali. Ja smatram da svi vijećnici trebaju djelovati konstruktivno i da radimo za dobrobit građana, „ kazao je Batalović, te na kraju dodao da je za njega čast biti predstavnik naroda Starog Grada.

U ime Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Sanin Hadžibajrić – stručni svjetnik za integrisani razvoj, podsjetio je građane da je u prošloj godini na prostoru ove mjesne zajednice sagrađena javna podzemna garaža, 'Park mira' koji se nalazi na Darivi, te u potpunosti adaptirane prostorije mjesne zajednice. Najavio je da će se u 2021.godini na Darivi sagraditi objekat uz pomenuti park koji će sadržavati toalete, trgovinu, pomoćne prostorije i drugo čime će se ovaj prostor dodatno poboljšati. Također je kazao da je u planu uvođenje rasvjete od Darive do Kozije ćuprije.

 

Pitanja građana...

Nakon izlaganja općinskog načelnika i drugih učesnika sastanka, građani su imali priliku postavljati pitanja. Zoran Stanišić sa Lapišnice upitao je zbog čega još uvijek nije puštena u rad javna rasvjeta na tom dijelu. Pojašnjeno mu je da je projekat u nadležnosti Kantona Sarajevo i da je instalirana potrebna oprema, ali da firma koja je izvodila radove nije izvršila posljednju fazu – puštanje rasvjete u rad. Općina se u više navrata zbog toga obraćala investitoru, te će ponovo biti upućen zahtjev.

Haris Prnjavorac iz ulice Franjevačka iznio je problem nelegalno sagrađene septičke jame u blizini njegove kuće i potrebu da djeluje inspekcija. Nakon što je saslušao njegove probleme, općinski načelnik je dao nalog da već danas inspekcija izađe na teren i djeluje po ovom pitanju. Također, na upit Edina Tihića o mogućnosti izgradnje potpornog zida u ulici Maguda čikma, načelnik je dao nalog da Služba za investicije i komunalne poslove već danas izađe na teren i snimi stanje, te sačini prijedlog.

Šemsudin Pojata se zanimao za mogućnost zimskog održavanja dijela puta od Kozije ćuprije do puta za Močila. Pojašnjeno mu je da je za ovu sezonu povećan broj ulica uvrštenih za zimsko održavanje, te da je ukupna dužina ulica koje se čiste od snijega 78 km. Sličan problem iznio je i Husref Gazibegović iz ulice Čeljigovići koji se požalio na nedovoljne količine soli za posipanje nakon čega je općinski načelnik izdao hitni nalog da se u toku dana isporuče dodatne količine soli na njegovu adresu s ciljem posipanja dijela ulice u kojoj živi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Babića bašča Sead Durmo na kraju se zahvalio općinskom načelniku na najavljenom projektu rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže. „Zahvaljujem se načelniku u ime svih građana jer ovo je za nas toliko značajan projekat da nam ništa drugo ne treba u naredne dvije-tri godine. Svi mi znamo koliki je ovo problem, non-stop pucaju cijevi, curi kanalizacija, kad padne malo jača kiša mi smo u problemu. Ovo je za nas najvrijedniji projekat,“ kazao je na kraju Durmo.

Zborovi građana nastavljaju se i sljedeće sedmice. U sljedeći utorak je Zbor građana mjesne zajednice Sedrenik, a u četvrtak Zbor građana mjesne zajednice Bistrik.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630