Načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Avdić posjetili novootvorenu ambasadu Albanije


19. 10. 2010

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Rizah Avdić posjetili su danas novootvorenu ambasadu Republike Albanije u BiH, koja je smještena u ulici Telali br.19, u Starom Gradu.
Hadžibajrića i Avdića je primio ambasador Republike Albanije u BiH, nj.e. Flamur Gashi.
Prema riječima načelnika Hadžibajrića, povod za današnju posjetu je otvaranje ambasade Republike Albanije na teritoriji Općine Stari Grad.
„Mi smo prvi došli u posjetu ambasadi i ambasadoru jer ipak smo mi njihovi domaćini. Osim toga, već ranije smo počeli pregovore oko bratimljenja Općine Stari Grad sa određenim gradovima u Albaniji , a današnji susret je prilika da to preciziramo i dogovorimo se oko realizacije, tako da se nadam da će Sporazumi o bratimljenju biti potpisani već narednog mjeseca,“ riječi su načelnika Hadžibajrića.
Istakavši da je za njega čast ugostiti predstavnike Općine Stari Grad, ambasador Gashi je rekao da je današnji susret još jedan znak jačanja veza između dva naroda.
U cilju uspostavljanja boljih veza između Albanije i BiH, ambasador je najavio studijsku posjetu novinara iz BiH Albaniji i obrnuto.
„Uskoro ćemo organizovati posjetu novinarskih ekipa i predstavnika turističkih agencija iz BiH Albaniji kako bismo vam predstavili našu zemlju. Nakon toga pripremamo dolazak takve grupe iz Albanije u Bosnu i Hercegovinu. To je jedan od načina da se što bolje upoznamo i predstavimo naše turističke potencijale. Albanija ima 487 km morske obale, dok BiH ima dobre zimske turističke centre i to su potencijali koje i jedni i drugi treba da iskoristimo,“ rekao je ambasador Gashi.

Načelnik Hadžibajrić je ambasadoru Gashiju uručio poklone: „Sarajevsku kocku“, multimedijalni CD „Dobrodošli u Stari Grad“ i knjigu „Zaboravljeno Sarajevo“. Ambasador Gashi je uzvratio knjigama „Albanija u slikama“, te promotivnim materijalima koji predstavljaju prirodne ljepote i resurse ove zemlje.
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630