Konstituisano Općinsko vijeće Stari Grad


30. 12. 2020

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, na kojoj su novoizabrani vijećnici položili svečanu izjavu, održana je u utorak (29. decembra, 2020. godine).

Na ovoj sjednici za predsjedavajućeg Općinskog vijeća izabran je dr. sc. Mirza Batalović (NBL), a za zamjenike predsjedavajućeg Malik Garibija (SDP) i Damir Saračević (NiP).

Batalović se u svom prvom obraćanju u Općinskom vijeću zahvalio građanima koji su mu dali povjerenje na nedavno održanim izborima i vijećnicima koji su ga izglasali na poziciju predsjedavajućeg.

„Vjerujem kako ćemo kao Općinsko vijeće konstruktivno raditi, te da ćemo svojim anganžmanom olakšati rad Općinskom načelniku, a sve s ciljem pružanja pomoći i podrške našim građanima i realizacije projekata koji su od iznimnog značaja za stanovništvo ove jedinice lokalne samouprave“, poručio je Batalović, koji će poziciju predsjedavajućeg u ovom mandatu obnašati volonterski.

Jedna od tačaka konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća bila je i obraćanje mr. Ibrahima Hadžibajrića, općinskog načelnika Općine Stari Grad, koji je na proteklim Lokalnim izborima u ovoj jedinici lokalne samouprave osvojio četvrti uzastopni mandat. U svom izlaganju zahvalio se građanima na povjerenju koje su mu ukazali četvrti put za redom.

„I ovaj mandat posvetit ću građanima, odnosno realizaciji projekata na terenu koji će biti namijenjeni isključivo unaprjeđenju kvalitete i standarda življenja svih građana na području općine Stari Grad. Vjerujem da, u saradnji sa Općinskim vijećem, možemo napraviti izvanredne rezultate i da ćemo zajedničkim radom i požvrtvovanošću prevazići težak period koji je pred nama“, naglasio je načelnik Hadžibajrić.

Na Lokalnim izborima održanim 15. novembra, 2020. godine najveći broj glasova za općinskog načelnika osvojio je aktuelani načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić (ukupno 10.654 glasa). Ibrahim Hadžibajrić je jedini načelnik koji je uzastopno osvojio četvrti mandat od osnivanja i postojanja Općine Stari Grad Sarajevo.

Već na prvoj sjednici Općinskog vijeća u novom sazivu vijećnici SDA, Saveza za Stari Grad i Saveza za bolju budućnost pokazali su da ne rade u interesu građana koji su im dali povjerenje. Vijećnici iz pomenutih političkih partija nisu glasali za dnevni red, na kojem su između ostalog bili Nacrt budžeta za 2021. i Odluka o privremenom finansiranju Općine Stari Grad za prva tri mjeseca 2021. godine.

Također, svi vijećnici iz ovih političkih partija demonstrativno su napustili sjednicu Općinskog vijeća prilikom obraćanja načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon napuštanja, nije se vratio u salu i nije glasao za Nacrt budžet Općine Stari Grad za 2021. godinu i Odluku o privremenom finansiranju, a što su ključni dokumenti kako za daljnji rad i funkcionisanje Općine Stari Grad, tako i za njene građane.

Abdulah Skaka, novoizabrani vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad ispred SDA, koji je predizbornu kampanju usmjerio protiv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, te širio neistine o njemu i načelnikovim prvim saradnicima, i dalje je aktuelni gradonačelnik Sarajeva. Imajući u vidu činjenicu da je gradonačelnik Sarajeva, te da je istovremeno preuzeo i mandat općinskog vijećnika, upitno je koliko je obavljanje ovih funkcija istovremeno u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Novoizabrani vijećnici na konstituirajućoj sjednici usvojili su Nacrt budžeta za 2021. godinu u iznosu od 24,485.000. Zaključkom Općinskog vijeća Stari Grad Nacrt budžeta bit će upućen u Javnu raspravu koja će trajati do 15. januara, 2021. godine.

S ciljem obezbjeđenja normalnog i neometanog funkcionisanja Općine Stari Grad Općinsko vijeće usvojilo je i Odluku o privremenom finansiranju Općine Stari Grad za period od 1. januara do 31. marta, 2021. godine.

Općinsko vijeće Stari Grad u narednom četverogodišnjem mandatu činit će 31 vijećnik iz devet političkih partija. Sedam vijećničkih mandata osvojila je NBL, pet NiP, tri SDP, po dva Naša stranka i Platforma za progres, a jedan mandat pripao je Liberalno demokratskoj stranci. SDA je osvojila sedam mandata u Općinskom vijeću Stari Grad, a Savez za Stari Grad i SBB po dva mandata. Najviše osvojenih glasova u Općini Stari Grad, na Lokalnim izborima u BiH, imala je Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630