Uređen vanjski prostor oko džamije Jarčedoli


14. 12. 2020

Općina Stari Grad finansirala je radove kojim su harem džamije Jarčedoli, kao i mektebski objekat uz džamiju, dobili novi i mnogo ljepši izgled.

Prethodno stanje podzida iza pomoćnog objekta je bilo veoma loše, obrušavao se i dolazilo je do odrona, pogotovo za vrijeme padavina. „Iz opravdanih razloga smo izvršili gradnju novog armirano-betonskog potpornog zida iza mekteba, a potom je saniran zid uz stepenište na ulazu u harem“, rekli su u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad. Nakon radova na potpornim zidovima uslijedilo je postavljanje asfalta u dvorištu objekata. „Cijeli prostor je sada funkcionalniji i ima mnogo veću estetsku vrijednost s obzirom na činjenicu da se radi o vjerskom objektu, vrlo značajnom za građane mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli, koji su i izrazili želju za realizacijom ovog projekta“, poručili su u Službi. Imam ove džamije Mirsad ef. Đerzić je također potvrdio značaj ovih radova: „S obzirom da se iza džamije nalazi mezarje, za vrijeme dženaza dođe do velikog protoka ljudi, kretanje je itekako olakšano i osigurano, pogotovo za vrijeme većih padavina, a lakše je i održavanje. Također, u mektebsku učionicu često dolaze djeca i stariji vjernici, pa i sa tog stanovišta ovaj projekat dobija na značaju“, izjavio je ef. Đerzić, te iskoristio priliku da se zahvali Općini Stari Grad, općinskom načeniku mr Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Službi za investicije i komunalne poslove na razumijevanju i podršci u realizaciji ovog projekta.

Radove je uspješno izvršila firma Klico trans gradnja iz Sarajeva, a finansirala ih je Općina Stari Grad sa oko 18.500 konvertibilnih maraka.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630