Općinske službe odgovarale na pitanja građana mjesne zajednice Toka-Džeka


05. 10. 2020

Stanovnici mjesne zajednice Toka-Džeka imali su priliku danas postavljati pitanja općinskim službama tokom “Prijema stranaka na otvorenom”, koji Općina Stari Grad realizuje već dva mjeseca. Toka-Džeka je predposljednja stanica u obilascima građana koji završavaju u srijedu, prijemom stranaka na Širokači. Na ovaj način omogućilo se brojnim građanima da riješe probleme bez potrebe da dolaze u općinske prostorije, što je naročito značajno s aspekta sprečavanja širenja virusa korona.

A, građani na Toka-Džeki imali su slična pitanja kao i njihove komšije iz susjednih mjesnih zajednica i mahom su se odnosila na komunalnu infrastrukturu i nadležnosti kantonalnih komunalnih preduzeća. Takav je i slučaj koji je prijavila Ifeta Bihorac koja živi u ulici Pastrma.

Ističe da je zadovoljna radom Općine Stari Grad, ali da je nažalost područje Toka-Džeke jako brdovito i dosta naseljeno tako da je mnogo problema. „Ja sam danas došla zbog problema odlaganja otpada prekoputa moje kuće. Kada ste dolazili vidjeli ste o čemu govorim. Ovo je veliko područje i ako se smeće ne odvozi na vrijeme to je veliki problem za nas. Odvoz otpada svaka tri dana nije dovoljan. Zamolila sam, ako je ikako moguće, da se smeće odvozi svakodnevno i da se naprave natkrivene niše da se zaustavi širenje neugodnih mirisa “, ispričala je Ifeta. Prijedlog za izgradnju natkrivenih niša iznijela je Službi za investicije i komunalne poslove koji će izaći na teren i razmotriti ovu mogućnost.

Adnan Avdić živi u roditeljskoj kući u ulici 10. brdske brigade. Tema zbog koje je danas došao je legalizacija objekata. „Znam da je došlo do nekog odlaganja vezano za legalizaciju pa sam došao da se raspitam šta dalje da radim po tom pitanju“. Istakao je da su on i njegova porodica zadovoljni urađenim u ovoj mjesnoj zajednici. „ Urađeno nam je asfaltiranje ulice 10. brdska brigada gdje mi živimo i neizmjerno smo zahvalni na tome. Nadamo se da će u narednom periodu razmotriti mogućnost da se asfaltira u susjedna ulica,“ ispričao je.

Mirsada Ćemernica živi u ulici Džeka. Danas je došla da se raspita za sanaciju pristupnog puta iz ulice Toka prema ulici Džeka. „Radi se 'kratici' ili pristupnom putu koji koristi veliki broj ljudi. On je loš i starijim ljudima je baš teško da hodaju. Ja, koliko mogu, održavam ga sama, čistim put. Ali je toliko neuslovan, posebno u zimskom period,” ispričala je Mirsada koja je pomoć zatražila od Službe za investicije i komunalne poslove. “Na kraju. moram pohvaliti vaš rad, sve čestitke za ovaj projekat,” dodala je.

Razija Đipa živi u ulici Boguševac, a danas je došla da prijavi kvar na kanalizaciji, te je savjetovana da se obrati nadležnom komunlanom preduzeću “Vodovod I kanlizacija”. Govorila je i o tome kako je je stanje u ovoj mjensoj zajednici nekada i sada neuporedivo.

„Iako i sada imamo nekih problema, ne može se porediti vrijeme prije i sada. Kada se sjetim kako je bilo 1969. godine, bukvalno je bio 'koziji put' do naših kuća, mlađima je to nezamislivo kada im prepričavamo. Ovo je dobra ideja da građani mogu izložiti svoje probleme i za vrijeme korone kada se ne može doći u Općinu,” ispričala je Razija.

Građane je danas nakratko pozdravio i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kazavši im da sve probleme koje imaju u svojoj mjesnoj zajednici sada mogu izložiti pomoćnicima načelnika koji su tu kako bi ih saslušali. “Općina je servis građana i ovakvim prijemima to iz dana u dan dokazujemo. Sve što je u našoj nadležnosti, bit će razmotreno i u skladu sa mogućnostima riješeno,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

 

Projekti realizovani u ovoj mjesnoj zajednici

U aprilu je završen veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici Toka-Džeka, a zahvaljujući tome osigurani su mnogo bolji uslovi za stanovnike ulica Berkuša velika, Berkuša mala i Hadži Mustafe Bostarića. Za zamjenu starih kanalizacionih cijevi i postavljanje novih u ove tri ulice, te asfaltiranje ulice Berkuša velika u dužini od oko 200 metara, izdvojeno je oko oko 650.000 KM. Prethodne godine urađena je i rekonstrukcija vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak, a investicije je koštala oko 415.000 KM. Tim radovima prethodila je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulicama Bistrik potok i Pastrma.

Prije nekoliko godina, na Toka-Džeki je sanirano veliko klizište u ulici Pastrma 22. Urađeni su potporni zidovi, rekonstruisana vodovodna i kanalizaciona mreža, te urađen drenažni sistem, a cijeli projekat koštao je oko 190.000 KM.

Asfaltirane su ulice: Berkuša velika i Berkuša mala, Balibegovica (uz zamjenu kanalizacione mreže), Boguševac (uz zamjenu kanalizacione mreže),10. brdske brigade (uz sanaciju kanalizacione mreže), Mujkanovića i druge.

Nabrojat ćemo i neke od izgrađenih potpornih zidova: Berkuša mala 24, Berkuša mala 45, Boguševac kod broja 17, Meše Čohodara broj 4 i kod broja 4...

U ovoj mjesnoj zajednici sanirane su kaldrme u ulicama Terzibašina i Pastrma.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630