Postavljen kamen-temeljac za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja Brusulje


05. 10. 2010

Jučer je na lokalitetu Brusulja, u prisustvu ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Emine Dubravić, načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Rizaha Avdića, predstavnika organizacije Hilfswerk Austria International i drugih uglednih gostiju, postavljen kamen-temeljac za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja.
Riječ je o objektu koji je namijenjen za trajno stambeno zbrinjavanje 9 interno raseljenih porodica iz Starog Grada. Investitori ovog projekta su Kanton Sarajevo - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Općina Stari Grad Sarajevo, dok je implementator projekta Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International, a izvođač radova je firma „Almi transport“ d.o.o. Zenica.
Objekat će sadržavati 9 stanova i ostave, koji će biti smješteni na tri etaže: prizemlje, sprat i potkrovlje.
Izgradnja objekta riješiće problem stanovanja devet raseljenih porodica sa područja Općine Stari Grad, od kojih je za šest Općina već godinama snosila troškove sekundarnog smještaja.
Ukupna vrijednost investicije je 595.000,00 KM.
Kamen-temeljac za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja Brusulje postavili su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Emina Dubravić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
„Ovo je prvi put da Općina Stari Grad nakon 15 godina, po završtku agresije na našu zemlju, počinje projekat zbrinjavanja interno raseljenih osoba, koje će dobiti svoj dom, a za njih je sve ove godine Općina plaćala alternativni smještaj. Prema potpisanom ugovoru sa resornim ministarstvom i organizacijom Hilfswerk Austria International, Općina se obavezala da će za izgradnju ovog stambenog objekta izdvojiti 100.000,00 KM, što je i učinjeno“ istakao je načelnik Hadžibajrić.
Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Emina Dubravić je istakla kako je za ovaj projekat Kanton izdvojio 200.000,00 KM, organizacija Hilfswerk Austria International 7.000,00 KM, a cilj projekta je poboljšavanje ljudske sigurnosti, smanjenje siromaštva i poboljšanje kvaliteta života putem kreiranja trajno stambenog rješenja za interno raseljenu populaciju.
Članovi porodica Mehmeda Durakovića, Nijaza Pinje, Džemaila Abitija, te Radmile Sefer, koji su jučer prisustvovali polaganju kamena temeljca, nisu krili radost, jer na ovaj način rješavaju jedno od najvažijih životnih pitanja.
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630