Prijem građana na otvorenom: Načelnik sa saradnicima razgovarao sa građanima mjesne zajednice Sumbuluša


18. 9. 2020

Nastavljeni su „Prijemi građana na otvorenom“ Općine Stari Grad Sarajevo, a danas su priliku da postavljaju pitanja službama imali stanovnici mjesne zajednice Sumbuluša.

Kako je ovaj prijem održan u poslijepodnevnim satima – nakon što je završena nastava u OŠ“Saburina“, kako se ne bi okupilo više od dozvoljenog broja ljudi, jednim dijelom mu je prisustvovao i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. Načelnik Hadžibajrić se pridružio Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove gdje je nakratko imao priliku da se upozna sa problemima građana iz ove mjesne zajednice zbog neriješenih imovinskih odnosa. Nakon toga, načelnik Hadžibajrić posjetio je i OŠ“Saburina“ gdje je sa direktoricom Melihom Parla  razgovarao o početku školske  godine i načinu kako učenici pohađaju ovu školu, te da li imaju nekih poteškoća. Općina Stari Grad je kontinuirano ulagala u obnovu školskih objekata na svojoj teritoriji, pa tako i u OŠ“Saburina“ gdje je prošle godine, zajedno s drugim donatorima, uloženo više od 400.000 KM.

Kakve su zahtjeve imali građani

Osamdesetogodišnji Edhem Čaušević iz ulice Saburina među prvima se danas odazvao na „Prijem građana na otvorenom“ za stanovnike  mjesne zajednice Sumbuluša. Zanimljivo, Edhem nije imao zahtjeva, već je došao da se zahvali za urađene projekte. Edhem je mujezin Mišćine džamije u istoimenoj ulici koja je prethodnih obnovljena. „Tražili smo pomoć za sanaciju fasade i munare na Mišćinoj džamiji i načelnik nam je odmah pomogao. Urađeni su nam i Kovači, a nama koji ovdje živimo to je najvažnije. Kaldrma je bila loša, ispadale su kocke, teško se vozilo...Nama je riješen najveći problem kada su urađeni Kovači,“ ispričao je Edhem.

Memsud Alić bavi se stočarstvom i uzgaja koze, od čega i živi. Od Općine Stari Grad dobija pomoć kako bi njegove koze preživjele zimu, a danas je došao da pita da li može očekivati pomoć i ove zime. „Treba mi pomoć da kupim sijeno i kukuruze za koze, da mogu prezimiti. Meni je važno da im na vrijeme  kupim sijeno, jer ako to bude kasnije u toku godine desi se da je sijeno loše i koze imaju problema. Prošle godine sam kupio loše sijeno i to mi je napravilo veliku štetu, izgubio sam šest koza. Zato bih sad molio Općinu da što prije dobijem pomoć i kupim sijeno“, ispričao je Memsud. U Starom Gradu Memsud uzgaja 40 koza i sam se brine o njima.

Halid Vejsilović je došao da pohvali ovaj potez, ali i da pokuša riješiti neke stvari. Za „Prijeme građana na otvorenom“ imao je samo riječi hvale.

„Ovo je vrh, svaka čast Općini. Službenici su ljubazni, daju nam sve upute. Ja sam pokušao riješiti nešto oko upotrebne dozvolu. Dobio sam upotrebnu dozvolu, ali mi je malo preskupa pa sam uložio žalbu i došao sam vidjeti može li se to riješiti,“ izjavio je Vejsilović. O stanju u svojoj mjesnoj zajednici rekao je: „Od 1957. godine živim u Sumbuluši. Do '70-ih godina ovdje  nije bilo ni asfalta, a pogledajte nas sad. Ja  sam zadovoljan radom Općine,,“ rekao je.

„Prijemi stranaka na otvorenom“ nastavljaju se i sljedeće sedmice. U ponedjeljak je ponovo prijem u At mejdanu, a ovaj put je za građane mjesnih zajednica Baščaršija, Ferhadija i Mjedenica. Prijem će trajati od 09-11,00 sati.

Projekti realizovani u MZ Sumbuluša

Dva najveća projekta realizovana posljednjih godina u ovoj mjesnoj zajednici su vezana za osnovnu školu „Saburina“ i nacionalni spomenik „Saburina kuća. U slučaju škole, prošle godine završen je veliki projekat obnove u koji su brojni donatori i Općina Stari Grad uložili više od 400.000 KM. Nekoliko godina prije toga, ova lokalna zajednica zajedno sa svojom pobratimskom Općinom Silivri iz Istanbula uložila je 89.000 KM u sanaciju krova ove škole.

Nacionalni spomenik „Saburina kuća“ je historijski dragulj u srcu naše općine kojem je ponovo vraćen život kroz potpunu obnovu enterijera i eksterijera. U restauraciju je prethodnih godina uloženo skoro 300.000 KM.

Rekonstruisane su ulice: Rogina (završava se), Vinograd, Sumbul-česma, Hadžijamakova, Mejlijina, Ploča, te izvršena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže i dijela vodovodne mreže u ulici Bakije sokak.

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630