Održan Prijem građana mjesne zajednice Medrese


16. 9. 2020

Veliki broj građana mjesne zajednice Medrese odlučio je danas doći na Prijem stranaka na otvorenom, koji je održan na novosagrađenom sportskom igralištu Bijela bašča, u ulici Mihrivode. Još i prije zvaničnog početka u 09,00 sati građani su počeli dolaziti i popunjavati zahtjeve za prijem. Očekivano, i u ovoj mjesnoj zajednici najviše je bilo pitanja iz oblasti komunalne infrastrukture, socijalne zaštite, imovinskih odnosa. Kroz direktni razgovor sa pomoćnicima načelnika građani su na licu mjesta dobijali sve potrebne informacije.

Neki zahtjevi definisani su kao opravdani i djelovat će se na terenu kako bi bili otklonjeni, ali veliki je broj i onih zahtjeva koje mogu ispuniti samo nadležna kantonalna javna komunalna preduzeća, što je građanima i objašnjeno.

 

Građani iznosili i prijedloge poboljšanja saradnje sa službama

Da su građani zadovoljni ovakvim pristupom najbolje potvrđuje sve veći broj onih koji se odlučuju da dođu i razgovaraju, iznesu svoje probleme, ali i prijedloge. Među njima je i Umihana Leto koja je pohvalila ideju ovakve komunikacije.

„Ideja je dobra, s obzirom da su i dalje na snazi mjere ograničenog ulaska u općinu, izuzev Šalter sale. Interesovale su me određene informacije vezane za jedan predmet, međutim teško je bilo doći do svih podataka zbog nedostatka tehničke opreme, nije se moglo pristupiti predmetu. Možda u mom ili ostalim sličnim situacijama da se pokuša i to djelimično omogućiti, kako bi kompletna zamisao pravog prijema stranaka bila potpuna,“ kazala je Leto.

„Ovdje se vidi trud Općine Stari Grad i njenih uposlenika da izađu i dođu građanima u njihove mjesne zajednice i dobro najave tu akciju. S obzirom da Općina Stari Grad mnogo ulaže i radi na infrastrukturi, predlažem da uvede praksu da uoči početka radova u određenoj ulici pozove stanovnike te ulice i sasluša prijedloge i primjedbe,“dodala je.

Razija Fejzić takođe podrđava ovakvu komunikaciju, a kaže da će biti zadovoljna ako njen današnji dolazak i razgovor sa nadležnom službom pomogne u rješavanju problema. „Godinama pokušavam riješiti problem klizišta i bespravno oduzetog zemljišta koje direktno ugrožava moju kuću. Iz Službe za investicije i komunalne poslove imam obećanje da će izaći lično na teren i vidjeti šta se može učiniti i drago mi je zbog toga,“ kazala je Fejzić.

 

Bilo upita i iz stambene oblasti

Larisa Hadžimuratović je zadovoljna radom općinske administracije, a prijeme na otvorenom smatra dobrim potezom. „Prijem stranaka na otvorenom je još jedan u nizu dobrih poteza naše Općine. Ja i moja porodica, ukupno nas je petoro, imamo problem zbog malog životnog prostora, jer svi živimo u baraci od 30 m2, posljednjih deset godina. Pored te sobe postoji još jedna prostorija, u općinskom vlasništvu, koju bismo htjeli renovirati i spojiti sa postojećom. Život sa troje djece u prostoru s kojim raspolažemo je težak. Imam sina od 14, kćerke od sedam i pet godina starosti, „ispričala je Larisa koja je svoje zahtjeve iznijela Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove. Njen prijedlog je i da se nastavi sa sportskim projektima u općini kako bi se djeca sklonila sa ulice i korisno koristila svoje slobodno vrijeme.

 

Građani dolazili i po savjete

Veoam čest slučaj na 'Prijemima stranaka na otvorenom' jeste da građani ne znaju kome da se obrate i onda dođu u općinske službe koje su im uvijek prva adresa za rješavanje njihovih problema. Građani, na prijeme dolaze i kako bi pitali kako ispuniti neki zahtjev i gdje ga predati. Ovakva pitanja često su usmjerena prema Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu gdje se građani obraćaju pitanjima o predaji zahtjeva za pomoć, razne vrste naknada i drugo. No, takva pitanja upućuju i drugim službama.

 

Nagib Hodžić je došao zbog problema sa vodomjerom.

„Imam probleme sa vodom, konkretno vodomjerom, nisam siguran kome se konkretno obratiti, pa sam došao na ovaj prijem Općine Stari Grad, što je odlično, blizu mi, a ne moram da čekam ni u kakvim redovima. Živim u ulici Ispod Budakovića gdje se radio veliki projekat rekonstrukcije komunalne mreže. Preporučio bi Općini da u sljedećim projektima povede više računa o nadzoru radova, što će sigurno uticati na bolji kvalitet na kraju,“ kazao je Nagib.

 

Redžep Fejsal je demobilisani borac, a danas je iznio pohvale i prijedloge

„Ne pamtim da je ikad na čelu Starog Grada bio bolji načelnik koji toliko radi za narod, što se konkretno vidi na svakom koraku, evo pogledajte ovo potpuno novo igralište i ovaj današnji prijem nas građana. Došao sam da pokušam riješiti problem neodgovornog bacanje smeća u blizini mjesta gdje živim,“ kazao je Redžep.

I današnjem Prijemu stranaka na otvorenom nakratko su se pridružili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne službe mr Alma Destanović koji su se zanimali za probleme građana, ali i za odgovore i rad službi koje učestvuju u ovom projektu.

 

Najznačajniji projekti

Ulaganje u infrastrukturu mjesne zajednice Medrese kontinuirano je svih prethodnih godina. Neki od projekata koji su urađeni u toj mjesnoj zajednici u posljednjem periodu su izgradnja sportskog igrališta Bijela bašča koji su zajedno finansirali Općina Stari Grad i pobratimska Općina Fatih iz Istanbula, te dijelom Federalno ministarstvo kulture i sporta. Finansirana je i rekonstrukcija krova i grijanja u Vrtiću Biseri kako bi se osigurali kvalitetni uslovi za boravak mališana koji pohađaju ovaj vrtić. U MZ Medrese sanirane su i asfaltirane brojne ulice, a svakako je najviša investicija bila sanacija ulice Safvet bega Bašagića koja je jedna od najdužih u cijelog općini. Projekat se radio u tri faze i koštao je oko 430.000 KM. Osim toga, sanirane su ulice: Očaktanum, Hasana Kaimije, Vareška, Ispod Budakovića, Alije Nametka itd.

Sljedeći 'Prijem stranaka na otvorenom' održat će se u petak, 18.septembra, od 14-16,00 sati u MZ Sumbuluša, ispred OŠ“Saburina“. Na svakom prijemu obavezno je poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, nošenje maske i fizička distanca. O događajima je blagovremeno obaviještena Prva PU - PS Stari Grad čiji pripadnici prisustvuju svakom Prijemu stanaka na otvorenom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630