U službi građana: Pomoćnici načelnika danas odgovarali na probleme stanovnika Vratnika


11. 9. 2020

Pomoćnici načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića koji rukovode općinskim službama i njegovi najbliži saradnici i danas su spremno primali građane tokom „Prijema stranaka na otvorenom na Vratniku“ i pokušavali riješiti njihove probleme.

Stavljajući se u službu građana i dolazeći u njihove mahale, općinske službe i rukovodioci na ovaj način doprinose otvorenoj komunikaciji sa građanima, ali i transparentnijem radu. Događaju na Vratniku nakratko se pridružio i općinski načelnik koji se želio uvjeriti u rad službi, interes koji građani pokazuju za ove događaje, ali i pružiti podršku svojim najbližim saradnicima. Upravo zbog ovakvog odnosa sa svojim saradnicima, pomoćnici načelnika i sekretar organa državne službe nerijetko ističu da im je zadovoljstvo raditi u Općini Stari Grad, te da su radeći prethodnih godina sa načelnikom Hadžibajrićem dosta toga od njega naučili. U prvom redu, promijenjen je način komunikacije i Općina je 'otvorena' više nego ikada prema građanima, a odnos između načelnika i rukovodilaca podignut je na nivo međusobne saradnje i poštovanja gdje se cijeni jedino rad i profesionalizam.

Taj otvoreni pristup prepoznali su i građani koji se svakom prijemu stranaka odazovu u velikom broju, a tako je bilo i danas na Vratniku. Na platou ispred Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik službama su se obraćali oni kojima je potrebna sanacija puta, uklanjanje ruševnih zidova, pomoć u bavljenju pčelarstvom, ali i oni koji su došli samo da se zahvale za sve što je dosad urađeno za napredak i prosperitet Vratnika.

Šta su rekli građani...

Amir Prolić je rođen na Vratniku, a danas je došao sa nekoliko prijedloga za općinske službe. „Iako sam rođeni Sarajlija i Vratničanin, dobar dio svog života sam proveo u Sloveniji. Želio bih da se sistem koji tamo važi počne primjenjivati i ovdje kod nas,“ kazao je Amir. „Došao sam danas da pokušam „ubrzati“ dato obećanje od Općine, a tiče se sanacije i asfaltiranja ulice Mraovac. Također, imam i problem nelegalne gradnje i uzurpiranja javne površine od strane jednog komšije. Dobra je ideja i potez Općine Stari Grad da građanima tako reći dođu pred vrata,“ ispričao je.

Ešref Hamaluka se bavi uzgojem pčela, proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Zbog loše godine i kišnog perioda u proljetnim mjesecima, za njega je ovo veoma loša sezona i ne zna da li će njegove pčele preživjeti zimu. Došao je po pomoć u Službu za privredu kako bi dobio sredstva za nabavku šećera za pčele.

„Moj pčelinjak se nalazi na Romaniji, a kod kuće ovdje na Vratniku imam nekih 15-ak košnica od kojih proizvodim mliječ i matice. Ova godina nam je katastrofalna. Jednostavno sam u takvoj situaciji da ne mogu obezbijediti pčelama da prežive zimu. Znao sam proizvesti oko tonu meda, i to je bilo sasvim dovoljno da moja porodica normalno živi. Ove godine od 70 proizvodnih jedinica na terenu nisam izvadio ni kantu meda,“ ispričao je Hamaluka. Pojasnio je da mu je potrebna pomoć za kupovinu najmanje jedne tone šećera za prehranu pčela.

Munib Delić je starosjedilac u naselju Vratnik, pa pamti kako se nekad ovdje živjelo. „Penzioner sam, nekadašnji vozač i cijeli svoj život sam proveo ovdje na Vratniku, u ulici Čebedžije. Uslovi života su danas mnogo bolji nego prije, sjećam se vremena kad do naše kuće uopšte nije bilo nikakvog puta. Danas kamion najnormalnije može prići u našu ulicu i to nama mnogo znači,“ ispričao je. Ipak, imao je i zahtjeve za općinske službe. „Tu sam da nadležnoj službi tražim sanaciju jednog dijela puta pri vrhu ulice Mačkareva, a također taj problem je uzrokovan i bespravnom gradnjom. Pozdravljam potez načelnika Hadžibajrića i Općine da dođu u našu mahalu i poslušaju probleme građana,“ rekao je Delić.

Juliet iz Engleske doselila na Vratnik: Ovo je jedinstven pristup građanima

Juliet Walker je rođena u Engleskoj, u Norwichu, a u Sarajevo je prvi put došla prije dvanaest godina na odmor. Šest godina poslije toga odlučila je doći ovdje da živi i doselila je na Vratnik.

„Prije šest godina sam došla živjeti ovdje, a prvobitno sam se bavila zanatskim poslom obrade metala. Vidjevši da od toga ne mogu živjeti, odlučila sam otvoriti vešeraj koji i danas radi. Pristup koji je Općina Stari Grad uvela za svoje građane vjerovatno je jedinstven, ne znam da postoji slična praksa u mom rodnom Norwichu i tamošnjoj gradskoj upravi. Stari Grad je za mene definitivno najljepši dio Sarajeva i zbog toga sam odlučila kupiti kuću u ovoj općini,“ ispričala je Juliet.

„Smatram odličnim da je Općina Stari Grad u ovo doba pandemije korona virusa i brojnih restrikcija omogućila razgovor sa građanima. Iskreno, u mojoj situaciji je to dosta olakšalo stvari. Iza moje kuće u ulici Nevjestina nalazi se veliki, rekla bih gradski zid, koji ide od Bijele do Žute tabije i trenutno se nalazi u ruševnom stanju. Za sigurnost moje, ali i ostalih kuća bila bi potrebna određena sanacija, a ne znam da li to mogu raditi na svoju ruku, bez konsultacija sa vlastima, pa sam zato danas došla.“

Salih Čengić: Sve što je ovdje obećano, urađeno je

Salih Čengić iz FK“Vratnik“ jedan je od onih koji primjećuju napredak svoje mjesne zajednice, a prijem stranaka na Vratniku iskoristio je da dođe i zahvali se za sve što je dosad urađeno.

„Nisam došao da pitam i tražim, nego da se zahvalim. Želim da se ovaj narod s Vratnika i iz Starog Grada malo probudi i da znaju da je naš načelnik, načelnik Evrope, najbolji načelnik. Najviše je pridonio u ovoj općini i sve što je obećao to je i uradio. Sve što nam je obećao od asfaltiranja, kanalizacije, sve što je bilo u programu je urađeno,“ kazao je Salih. „Ja sam najviše sretan zbog toga što podržava rad FK'Vratnik' i što se bori zajedno sa nama za izgradnju fudbalskog terena. To će puno značiti našim igračima. Imamo oko 150 djece u klubu. Veliki je značaj tog projekta jer mi tu djecu sklanjamo s ulice i želimo da ih usmjeravamo da budu dobri ljudi, odgojeni, vaspitani i sportski nastrojeni,” kazao je Čengić.

Projekti realizovani na Vratniku

Brojni su projekti realizovani prethodne četiri godine s ciljem kvalitetnijih uslova života građana mjesne zajednice Vratnik.

Izgrađeno je dječije igralište u dvorištu OŠ”Hamdija Kreševljaković” Izvršeno je utopljavanje i rekonstrukcija OŠ”Hamdija Kreševljaković”.

Potpuno je rekonstruisana kaldrma u ulici Porčina, kao i kaldrma u ulici Kršilovac.

Asfaltirane su ulice: Bijela česma, Ploča, Jekovac - od spoja sa ulicom Nevjestina – ispod Žute tabije do raskrsnice sa ulicom Vratnik mejdan, ulica Višegradska kapija, od Vratnika prema Mošćanici, ulica Ispod grada.

Općina je izdvojila je 24.000 KM za sanaciju kanalizacione mreže – sanaciju šahtova, slivničkih rešetki i uličnog kanala, u ulicama Vratnik mejdan, Širokac, Hendek i Bistrik.

Izgrađeni su potporni zidovi u ulici Višegradska kapija i ulici Čebedžije broj 10. Uklonjen je ruševni objekat u ulici Mustafe Dovadžije.

Sljedeće sedmice prijemi su na Bistriku (ispred prostorija MZ, u ponedjeljak, 14.09. od 09-11,00), u MZ Medrese (igralište Bijela bašča, u srijedu 16.09. od 09-11,00) i u MZ Sumbuluša (ispred OŠ”Saburina” u petak, 18.09. od 14-16,00)

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630