Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
MEKIĆ MUAMER - Inicijativa za pomoć adaptaciji teatra Franjevačke teologije u Sarajevu

Inicijativa za pomoć adaptaciji teatra Franjevačke teologije u Sarajevu. Radi se o visokoškolskoj ustanovi gdje se školuju budući Franjevci iz cijele Bosne i Hercegovine. U toku agresije teologija je oštećena i iziskuje adaptaciju. U ovaj projekat će se uključiti Kanton Sarajevo, grad Sarajevo, ten eke Općine u KS. S tim u vezi smatram da bi bilo dobro da pomenuta Služba u saradnji sa načelnikom iznađe sredstva za pomoć sanaciji Franjevačke teologije u Sarajevu.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

U budžetu za 2022. Godinu raspoloživa sredstva na budžetskoj poziciji – Grant za kulturno histrijske spomenike iznose 120.000 KM. Implementacija finansijskih sredstava za pomenutu budžetsku poziciju vrši se na osnovu opravdanosti zaprimljenih zahtjeva vjerskih institucija uućenih Općinskom načelniku Općine Stari Grad, teujedno uvžavajući princip pariteta i proporcionalne zastupljenosti svih vjerskih zajednica/institucija na području općine Stari Grad Sarajevo. u skladu sa do sada zaprimljenim zahtjevima za fnansijsku potporu za obnovu i rekonstrukciju kulturno historijskih spomenika u 2022. godini, bit će dodjljena finansijska sredstvca sljedećim vjerskim institucijama:

  • 40.000 Medžlisu islamske zajednice za rekonstrukciju krova i munare „Buzadži hadži Jhjine džamij- Nova mahala“.
  • 35.000 KM Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu za obnovu južne i dijela istočne fasade na nacionalnom spomeniku „Katolička bogoslovija s crkvom sv. Čirila i Metoda“. Također, po zaprimanju zahtjeva ostalih vjerskih institucija, razmotrit će se njihova opravdanost i izvršiti dodjela grant sredstava u skladu sa budžetskim mogućnostima planiranim za ovu namjenu, pritome posebno cjeneći da je riječ o kulturno historijskim spomenicima/objektima na području Općine Stari Grad Sarajevo.
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630