Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SARAČEVIĆ DAMIR - Podnosim inicijativu za potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i podršci sa “Udruženjem porodica sa više djece 3+”, kao i sklapanju ugovora o 50%-tnom popustu za članove ovog udruženja

Podnosim inicijativu za potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i podršci sa “Udruženjem porodica sa više djece 3+”, kao i sklapanju ugovora o 50%-tnom popustu za članove ovog udruženja. (kartica na uvid) na cijenu parkinga u podzemnoj garaži Stari Grad preko puta Vijećnice.
Udruženje 3+ je organizacija koja svojim djelovanjem promiče natalitet i kroz različite vidove saradnje i akcije sa lokalnim zajednicama, sportskim klubovima i drugim organizacijama, olakšava život u gradu višečlanim porodicama. U momentima kada kao društvo bilježimo negativan natalitet, neophodno je pružiti podršku svima koji promiču natalitet. Najmanje što možemo učiniti je da ovim porodicama barem malo finansijski olakšamo u smislu određenih troškova (parking), ali i da u isto vrijeme privučemo te porodice u Stari Grad, bilo kratkoročno (povećana potrošnja u staroj jezgri, povećan promet parkinga), bilo dugoročno, olakšavanjem rješavanje određenih poteškoća koje Stari Grad kao strogi centar i stara gradska jezgra nosi sa sobom (otežan ili skuplji parking) i privlačenjem mladih porodica na život u Starom Gradu.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

U pogledu predložene inicijative,ovim putem Vas obavještavamo o sljedećem.

Cjenovnikom usluge parkiranja u javnoj garaži Općine Stari Grad u ulici Avdage Šahinagić utvrđena je satna parking karta kao i naknada za mjesečnu parking kartu za fizička lica u iznosu od 200,00 KM bez PDV-a, što je ukjupno sa PDV-om 234,00 KM, te z apravna lica u iznosu od 300,00 KM bez PDV-a što je ukupno sa PDV-om 351,00 KM. Navedenim cjenovnikom nisu predviđeni popusti za pojedine kategorije stanovnika.

Smatramo da predemetna inicijativa nije opravdaa, odnosno da se određene beneficije za ovu vrstu populacije ne trebaju impmenetirati kroz davanja popusta na usluge parkiranja u javnoj garaži Općine Stari Grad Sarajevo na čelu sa općinkim načelnikom pokazuje poseban senzibilitet za različite kategorije stanovništva kroz socijalne programe i druge vidove pomoći, a posebno kada su upitanju porodilje. U tom pravcu ističemo da je Općina Stari Grad Sarajevo svakako prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je počela pomagati svoje porodilje. U posljednjih 12 godina, za vrijeme prethodna tri mandata općinskog načelika mr Ibrahima Hadžibajrića, uvećan je prvobitni iznos od 200 Km. Naime, od 2017. godine umjesto dotadašnjih 200 Kmnaknada za svako novorođeno dijete u ovoj Općini iznosi 300 KM, a za svako naredno novorođeno dijete 450 KM. Za porodilje u Općini Stari Grad je tokom mandata načelnika hadžibajrića izdvojeno gotovo jedan milion konvertibilnih maraka. Naglašavamo da ove isplate nemaju veze sa redovnim naknadama koje se isplaćuju ženama – majkama za vrijeme dok odsustvuju sa posla radi trudnoće, porođaja, njege djeteta, a koje osigurava Kanton Sarajevo. Ovdje je riječ isključivo o jednokratnim novčanim pomoćima koje se dodjeljuju iz budžeta Općine Stari Grad majkama nakon rođenja svakog djeteta.

 

 
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630