Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SMAJOVIĆ ADNAN - Podnosim inicijativu za postavljanje prepreke gumenog ležećeg policajca (usporivač prometa) u ulici Medrese kod raskršća sa ulicom Alije Nametka i ul.Mihrivode

Podnosim inicijativu za postavljanje prepreke gumenog ležećeg policajca (usporivač prometa) u ulici Medrese kod raskršća sa ulicom Alije Nametka i ul.Mihrivode.

Zbog malo veće uzbrdice, vozači koji dolaze iz ulice Medrese koja je jednosmjerna, često ne usporavaju kod raskršća, jer hvataju zalet kako bi što lakše savladali sljedeću uzbrdicu ulice Alije Nametak. Na taj način prebrzo sijeku raskrče tri ulice i često dolazi do udesa. Molim da se po hitnom postupku riješi ovaj problem i postavi gumena prepreka ( usporivač prometa) kako bi se broj udesa na ovom dijelu smanjio na minimum.
 
 
ODGOVOR SLUŽBE:

U vezi sa predmetnom inicijativom,ovim putem Vas obavještavamo da će predstavnici Službe za investicije i komunalne poslove izvršiti terenski obilazak lokacije radi sagledavanja cjelokupne saobraćajne situacije i opravdanosti inicijative. Nadalje, u proteklom periodu u odgovoru na vijećnička pitinaja/inicijative u više navrata smo isticali da se posebni objekti na cestizbog smanjenja brzine kretanja vozila, u skladu sa Pravilnikom o postavljanju posebnih objekta na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila („Službeni glasnik BiH“ broj 17/17), postavljaju ispred pješačkih prelaza, prelaza biciklističkih staza/traka preko ceste, u blizini vrtića,škola i drugih lokacija na kojima često borave djeca, te u blizini mjesta kolektivnog boravka starijih osoba i osoba sa pojedinim funkcionalnim smetnjama-bolestima (osobe u invalidskim kolicima, rulatorima), kao i u blizini lokacija gdje veći broj nezaštićrnih učesnika u prometu prelazi cestu (pješaci, biciklisti i sl.).

Napominjemo da je odredbama člana 43. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH („Službeni glasnik BiH“ broj /06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17 i 9/18) propisano da je svaki vozač dužan da brzinu kretanja prilagodi osobinama i stanju puta, vodljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da se zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630