Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za imovinsko pravne, geodetske poslove i katastar
ZAHIRAGIĆ ADI - Općinsko vijeće zadužuje načelnika i općinsku službu, da u konsultacijama sa Islamskom zajednicom, pronađe adekvatnu lokaciju na Trebeviću, na kojoj je moguće graditi, te da istu dodjeli na korištenje Islamskoj zajednici

Općinsko vijeće zadužuje načelnika i općinsku službu, da u konsultacijama sa Islamskom zajednicom, pronađe adekvatnu lokaciju na Trebeviću, na kojoj je moguće graditi, te da istu dodjeli na korištenje Islamskoj zajednici, a kako bi ona, u skladu sa potrebama i kapacitetima, na tom mjestu izgradila manji Islamski centar sa pripadajućim mesdžidom/džamijom i drugim pratećim sadržajima.

S obzirom da Trebević svakodnevno, a u dane vikenda posebno, posjećuje veliki broj građana Sarajeva, ali i turista, smatram svrsishodnim omogućiti im mjesto za obavljenje molitve, a kako istu ne bi morali obavljati na javnim površinama.

Također, smatram kako bi se u sklopu tog objekta mogli nalaziti i drugi sadržaji poput soba i ugostiteljskog objekta, a koji bi omogućili učenicima medresa i Fakulteta islamskih nauka da izučavaju nauku u prirodi, što je u svijetu poznat pristup izučavanju islamskih nauka.

 

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Uz puno poštivanje prava svakog čovjeka na religiju i praktikovanje iste, prilikom navedene inicijative neophodno je imati u vidu zakonske odredbe koje regulišu mogućnost gradnje na Trebeviću, s obzirom da isti predstavlja zaštićeno područje, shodno odredbama Zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža „Trebević“ („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj23/17) kojim je u tački 5.1. Opće mjere za sve zone i ciljne grupe utvrđeno „Zabranjuje se gradnja novih objekata, koji nisu u funkciji očuvanja područja. Postojeći objekti (osim dolazne stanie žičare) se obnavljaju u istim gabaritima, kao što su nekada i bili. Namjena ovakvih objekata u Zoni III, te prenamjena objekta za potrebe Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo. Kapacoteti postojećih objekata se ne smiju proširivati.“

Shodno naprijed navedenom,a u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 24/17 i 1/18) i odredbama člana 159. Zakona o zaštiti prirode za izdavanje urbanističke saglasnosti za dozvoljene zahvate u prostoru potrebno je pribaviti dozvolu nadležnog kantonalnog Ministarstva, koje istu daje posebnim rješenjem.

Navedenom inicijativom nisu precizirane parcele, na kojima bi se eventualno gradilo, s obzirom da ima mnogo parcela u privatnom vlasništvu, te Općina Stari Grad nema mnogo parcela u svom vlasništvu. Također razmatrajući odredbe Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH,“ broj:25/03 i 16/04) i odredbe Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, utvrđeno je da isti ne daju nikakvu pravnu mogućnost davanja na korištenje zemljišta u svrhu gradnje. Institut privremenog korištenja zemljišta, ograničena ta mogućnost, odnosno predviđeno je da nosioci (fizička lica) prava korištenja zemljišta mogu drugom ustupiti zemljište na privremeno korištenje, ali samo za poljoprivrednu obradu, dok općine kao nosioci prava raspolaganja nemaju tu mogućnost.

Cijeneći naprijed navedeno, može se konstatovati da je odluka da se započne i realizira projekat izgradnje Islamskog cetra sa pripadajućim mesdžidom/džamijom i drugim pratećom sadržajima na lokalitetu Trebević, uvjetovana citiranim zakonskim odredbama.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630