Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za opću upravu i inspekcijske poslove
GARIBIJA MALIK - Upućujem inicijativu općinskoj administraciji da u saradnji sa nadležnim institucijama razmotri i ukoliko ima osnove poduzme neophodne mjere za uspostavu jednosmjernog saobraćaja u ulicama...

Upućujem inicijativu općinskoj administraciji da u saradnji sa nadležnim institucijama razmotri i ukoliko ima osnove poduzme neophodne mjere za uspostavu jednosmjernog saobraćaja u ulicama: Veliki Alifakovac (donji dio ulice)- Alifakovac-Megara-Džemala Ćelića.

Jednosmjerne ulice su standard koji u svijetu omogućava lakšu i bržu cirkulaciju saobraćaja. Naseljena mjesta sa znatno širim ulicama uspostavljaju sisteme jednosmjernog | saobraćaja, ne samo u svijetu nego i našem gradu. Nažalost, u Starom Gradu nemamo dovoljno razvijen sistem jednosmjernih ulica, iako imamo značajan broj mogućnosti, ali i veliku potrebu uzimajući u obzir uske i teško prohodne ulice u padinskim dijelovima grada. Također, jednosmjerne ulice bi mogle omogućiti rješavanje dva dodatna važna problema u saobraćaju u padinskim naseljima: nedostatak trotoara za pješake i manjak parking prostora.

Uspostavom jednosmjernih ulica na pomenutoj ruti omogućit će se uspostava kružnog saobraćajnog toka koji bi se niz ulicu Mehmeda Mujezinovića i Avdage Šahinagića zatvorio. Uzimajući u obzir širinu i mogućnost mimoilaženja u ulici Mehmeda Mujezinovića u inicijativi i ostavljamo mogućnost da ova ulica i dalje bude dvosmjerna, do donošenja odluke o ostalim ulicama u MZ Bistrik i MZ Babica Bašta.

Nadamo se pozitivnom odgovoru, te da će ova inicijativa otvoriti vrata za širenje sistema jednosmjernih ulica tamo gdje je to moguće i gdje će donijeti boljitak našim građanima.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Vezano za Vašu inicijativu, ovim putem Vas obavještavamo da su po nalogu Općinskog načelnika već poduzete radnje u vezi obilaska i utvrđivanja opravdanosti izmjene saobraćaja u ulicama na teritoriji Općine Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630