Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
KURTANOVIĆ ANES - Šta je nadležna Služba poduzela a po pitanju snježnih padavina, te jako lošeg čišćenja ulica u padinskim dijelovima od strane KJKP RAD?

Šta je gore navedena Služba poduzela a po pitanju snježnih padavina, te jako lošeg čišćenja ulica u padinskim dijelovima od strane KJKP RAD?

Od navedene Službe zahtjevana detaljan odgovor i obrazloženje, a iz razloga katastrofalnog stanja na kompletnom području Općine. Poseban akcenat stavljam na mjesnu zajednicu Sirokaču, te ulice Ablakovina u koju je za sve vrijeme padavina mašina (grtalica)samo jednom ušla, kao i ulica Nadlipe čikma gdje mašina još uvijek nijednom nije ušla. U gore navedenim ulicama postoji starih i bolesnih ljudi, kao i djece, bolesne djece, od kojih su nekoliko invalidi. Mještani navedenih ulica su vidno nezadovoljni stanjem, te ja kao Općinski vijećnik ne želim odgovor da je zato odgovoran KJKP Rad. Želim da vidim dopise, inicijative, molbe, i svaku drugu vrstu korespodencije Općine, konkretno Vas kao nadležne Službe, sa gore navedenim Javnim komunalnim preduzećem.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Općina Stari Grad Sarajevo je nakon provedene javne nabavke zaključila Okvirni sporazum za izvođenje radova zimskog održavanja cesta za period januar 2021. - mart 2023. godine sa komunalnim preduzećem KJKP "RAD" d.o.o Sarajevo kao jedinim izvođačem koji je dostavio ponudu za radove zimskog održavanja. Na osnovu Okvirnog sporazuma zaključen je Ugovor za zimsko održavanje za sezonu 15.novembar 2021 .godine - 15.mart 2022. godine na osnovu kojeg se izvode radovi zimskog održavanja cesta na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta u zimskom periodu na području Općine Stari Grad Sarajevo obuhvatilo je lokalne i nekategorisane ceste na području Općine u sljedećem obimu:

- dužina lokalnih i nekategorisanih cesta: 78.518,00 m

Od toga je 19.911 m u I prioritetu, 17.735 m u II prioritetu i III prioritet 40872 m

- dužina stepeništa: 6.595,00 m2

Od toga je I prioritet 2412 m2 , II prioritet 1924 m2 i III prioritet 2259 m2

dužina trotoara: 6.354,00 m2

Od toga je I prioritet je 2683 m2, a II prioritet - 3671 m2

- dužina mostova: 1.489,00 m - sve je u I prioritetu

Pored navedenog, vrši se i distribucija soli po mjesnim zajednicama na području Općine Stari Grad Sarajevo za zimski period i predviđeno je da se u periodu od 15.11.2021. do 31.03.2022. godine isporuči soli u količini od 121,50 t uz napomenu daje u mjesnim zajednicama od prošle sezone ostala određena količina od cca 8,50 t. So se isporučuje u objekte mjesnih zajednica i na terenske punktove, u koordinaciji sa sekretarima mjesnih zajednica, i to na način da se 2/3 isporuče u periodu novembar -decembar i 1/3 u toku januara.

Zimsko održavanje saobraćajnica vrši se na osnovu Zakona o cestama ("Službene novine Federacije BiH", broj 12/10, 16/10 i 66/13) i Pravilnika o održavanju javnih cesta ("Službene novine FBiH", broj 57/15) na osnovu kojih je defmisan "Okvirni plana zimskog održavanja Općine Stari Grad Sarajevo".

Radovi na zimskom održavanju cesta obuhvataju: čišćenje snijega i leda sa kolovoza, trotoara, mostova i stepeništa u skladu sa standardima i propisima za ovu oblast.

Održavanje cesta shodno članu 41. Zakona o cestama FBIFI obuhvata izvođenje radova održavanja cesta kojima se osigurava nesmetan i siguran saobraćaj i očuvanje projektovanog stanja ceste.

Nadalje, članom 63. Pravilnika o održavanju javnih cesta definisano je da se cesta smatra prohodnom kada je radovima na otklanjanju snijega omogućen saobraćaj vozila uz upotrebu zimske opreme u skladu sa posebnim propisom o saobraćaju vozila u zimskim uvjetima.

Spisak saobraćajnica je napravljen na osnovu Odluke o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradu Sarajevu na području Općine Centar, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Stari Grad Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 40/14), kao i na osnovu zahtjeva mjesnih zajednica za nerazvrstane ceste koje ispunjavaju uslove za izvođenje radova zimskog održavanja.

Napominjemo da se ceste razvrstavaju po prioritetima u odnosu na kategoriju, gustoću i strukturu saobraćaja koji se na njima odvija, geografsko-klimatske prilike i mjesne potrebe. Neophodno je naglasiti da nije moguće vršiti čišćenje svake ulice, uglavnom iz tehničkih razloga. Zatim

česti su slučajevi parkiranja vozila uz saobraćaj niče što onemogućava prolazak vozila za čišćenje i si.

Na cestama i prioriteta, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno u cilju obezbjeđenja stalne prohodnosti i dovršiti u roku od 5 sati u nizinskom odnosno 8 sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Na cestama II prioriteta u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju saobraćaja duže od 6 sati u toku dana.Na cestama III prioriteta, obaveza je stvaranje uslova za sigurno odvijanje saobraćaja najduže 72 sata po prestanku padavina.

Sekretari mjesnih zajednica na području Općine prate i kontrolišu stanje saobraćajnica na području Općine Stari Grad Sarajevo u toku zimske sezone i putem redovnog izvještavanja dostavljaju podatke Službi za investicije i komunalne poslove.

Također, sekretari mjesnih zajednica su dobili spiskove saobraćajnica, trotoara, stepeništa i mostova po prioritetima za zimsko održavanje u tekućem zimskom periodu, kao i upute o potrebi ispunjavanja obaveza od strane građana, preduzeća i drugih pravnih lica u zimskoj sezoni, a u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 14/16 i 43/16).

Nadzor i kontrolu izvođenja radova na zimskom održavanju saobraćajnica na području Općine Stari Grad Sarajevo, po dinamici i kvalitetu izvedenih radova vrši Služba za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo, izlaskom na teren i svakodnevnim kontaktom sa izvođačem radova, građanima i sekretarima mjesnih zajednica (Izvještaji o zatečenom stanju saobraćajnica na terenu i uočenim nedostacima elektronskim putem su se dostavljali izvođaču radova na e-mail dana: 30.11.2021. godine, 3.12.2021. godine i 16.12.2021. godine, te je akt broj 13/1- 19-12-1978/21 upućen dana 24.12.2021. godine KJKP "RAD" d.o.o Sarajevo sa zahtjevom za izjašnjenje u pogledu neodržavanja ulica koje su obuhvaćene "Programom zimskog održavanja").

Uposlenici Službe za investicije i komunalne poslove zaduženi da organizuju, prate i kontrolišu izvršenje ugovorenih obaveza na osnovu konačnog izvještaja mjesnih zajednica i direktne kontrole na terenu obavještavaju Izvođača o utvrđenim nepravilnostima i ukoliko se iste odmah ne otklone, predlažu korekciju vrijednosti izvedenih radova u odnosu na obim i kvalitet, u skladu sa ocjenom stanja utvrđenom "Okvirnim planom zimskog održavanja Općine Stari Grad Sarajevo".

Napominjemo da se ocjena stanja vrši se na osnovu zahtjeva određenog prioriteta u kome se ulica nalazi.

Ukoliko ja razlog ne čišćenja opravdan isti se konstatuje i ne vrši se umanjenje vrijednosti radova. Opravdani razlozi su:

- Nemogućnost vozila da pristupi radovima zbog parkiranih i prepriječenih vozila ili zastoja u saobraćaju,

Odroni većeg obima ili klizište na saobraćajnici i Iznenadna ledena kiša.

Nadalje, shodno Vašem akcentovanju ulica Ablakovina i Nadlipe čikma napominjemo da su ulice Ablakovina i Nadlipe nerazvrstane ceste, ali su na zahtjev mjesne zajednice, na osnovu procjene da postoje tehnički uvjeti za zimsko čišćenje uvrštene u III prioritet održavanja, a za ulicu Nadlipe čikma koja je također nerazvrstana cesta nisu utvrđeni tehnički uvjeti i ista nije u programu održavanja.

Naglašavamo da je održavanje prohodnosti saobraćaja u zimskim uslovima izuzetno težak izazov za svaku lokalnu zajednicu, pa i za Općinu Stari Grad Sarajevo, koja je zbog svoje razuđenosti i konfiguracije terena jedna od najzahtjevnijih za zimsko održavanje. Stoga ističemo i potrebu uključivanja građana u zimsko održavanje što je i defmisano kroz odredbe člana 46. Zakona o komunalnoj čistoći ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 14/16) gdje se navodi daje obaveza vlasnika stambenih objekata da vrše uklanjanje snijega i posipanje površine ispred svojih objekata.

Naime, industrijska so koja se isporučuje mjesnim zajednicama predviđena je prije svega za korištenje u ulicama (stepeništima, trotoarima) gdje nije osigurano zimsko održavanje kao i za ulice nižeg prioriteta do dolaska zimske službe na način da građani mogu po potrebi preuzeti so u mjesnim zajednicama i izvršiti posipanje ulica.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630