Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SMAJOVIĆ ADNAN - Podnosim inicijativu za osnivanje javnog preduzeća za (ljetno-zimsko) održavanje puteva u Općini Stari Grad

Podnosim inicijativu za osnivanje javnog preduzeća za (ljetno-zimsko) održavanje puteva u Općini Stari Grad.

Općina Stari Grad zbog svoje specifičnosti terena sa dosta uskih i nepristupačnih ulica primorana je pronaći rješenje za svoje građane koji žive u takvim ulicama, jer kantonalna komunalna služba koja je zadužena za zimsko održavanje puteva ne ulazi u takve ulice. Navodno nemaju vozila predviđena za takve ulice.Svjedoci smo da čak i za najosnovnije usluge poput odvoza smeća, zimskog održavanja puteva do redovnog održavanja i saniranja cesta građani Starog Grada ostaju uskraćeni, iako uredno izmiruju svoje obaveze.

Općina je prethodnih godina urgirala prema kantonalnim komunalnim preduzećima, ali nažalost bez većeg uspjeha. Osnivanje javnog preduzeća po uzoru na Novi Grad u ovom trenutku predstavlja krajnju nuždu i potrebu kako bi se sanirale posljedice višegodišnje zapuštenosti i nemara. Situacija u kojoj su naši sugrađani primorani da svoje automobile garažiraju tokom zimskog perioda ili parkiraju više stotina metara dalje od svog doma zbog nepristupačnosti terena i katastrofalnog zimskog održavanja je naprosto nedopustivo i predstavlja crveni alarm za sve nas. Općina Stari Grad ima načina i mogućnosti da preduzme neophodne korake kako bi se ovo stanje riješilo i kako si stanovnici Starog Grada postali ravnopravni građani. Stoga osnivanje javnog preduzeća je od vitalne važnosti i za Općinu i za građane, te bi Općina Stari Grad trebala i morala što hitnije pristupiti realizaciji ove inicijative. Važno je napomenuti da Općina Stari Grad godišnje izdvaja 200.000 KM KJKP RAD za zimsko održavanje puteva. Tražim da se Općinsko vijeće izjasni u vezi ove inicijative koja je od krucijalnog značaja za sve građane Starog Grada.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Ljetno odnosno zimsko održavanje javnih saobraćajnica vrši se u skladu sa odredbama Zakona o cestama ("Službene novine Federacije BiH", broj 12/10, 16/10 i 66/13) i Pravilnika o održavanju javnih cesta ("Službene novine FBiH", broj 57/15).

Odredbama člana 15. navedenog Pravilnika definisano je da izvođenje radova održavanja javnih cesta upravitelj ustupa prema odredbama Zakona o cestama i Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) te da se isto može ustupiti samo izvođaču koji je registrovan, specijalizovan i opremljen za navedene poslove i koji raspolaže osposobljenim kadrovima za izvođenje tih radova, a koji ujedno mora biti licenciran za te radove.

Izuzetno, upravitelji ceste mogu izvoditi navedene radove, ako imaju potrebne kapacitete i ukoliko je to u funkciji racionalnosti, boljeg funkcionisanja sistema i ako je tehnološki i ekonomski opravdano.

Navedenim Pravilnikom propisana je i minimalna oprema koju preduzeće koje vrši radove održavanja mora da posjeduje.

U vezi sa navedenim, osnivanje javnog preduzeća ne garantuje nužno i manje troškove održavanja niti bolju uslugu, kao ni to da se posao može vršiti isključivo putem ovako osnovanog preduzeća. Osnivanje ovakvog preduzeća podrazumijeva znatne dodatne finansijske troškove, a sama osposobljenost za radove ljetnog i zimskog održavanja iziskivala bi nabavaku velikog broja sredstava za rad/mehanizacije i upošljavanje stručnog i kvalifikovanog kadra, a za što bi bilo potrebno izdvojiti sredstva u višemilionskom iznosu.

Nadalje ističemo da KJKP "RAD"d.o.o. Sarajevo i u Općini Novi Grad Sarajevo vrši poslove zimskog održavanja lokalnih saobraćajnica, jer javno preduzeće “Lokom” nije kapacitirano za isto.

Također napominjemo da KJKP "RAD" d.o.o Sarajevo je jedino privredno društvo koje je ikada dostavilo ponudu na raspisanu javnu nabavku za radove zimskog održavanja na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630