Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica
UZUNOVIĆ ŠEJLA - U ime zakupaca poslovnih prostora u Ulici Gazi Husrev - begova (Zlatarska), podnosim inicijativu za bolje osvjetljavanje ove ulice, kao i ukrašavanje novogodišnjim dekoracijama

U ime zakupaca poslovnih prostora u Ulici Gazi Husrev - begova (Zlatarska), podnosim inicijativu za bolje osvjetljavanje ove ulice, kao i ukrašavanje novogodišnjim dekoracijama.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Odlukom komisije za nacionalne spomenike BiH, grupa objekata – Gazi Husrev begovog vakufa u Sarajevu sa pokretnom imovinom je u toku 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, među kojima je i sama Gazi Husrev begova ulica. Da bi se preduzele značajnije radnje na uanpređenju sistema javne rasvjete u ovoj ulici, bilo bi potrebno od certificiranog pravnog lica za nacionalne spomenike BiH naručiti izradu projektno-tehničke dokumentacije, koju bi trebalo dostaviti na saglasnost u Ministarstvo prosotrnog uređenja FBiH na izdavanje potrebne saglasnosti, kao i Ministrastvu komunalne privrede, infrastrukture, prosotronog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na davanje potrebnog odobrenja na sistem javne rasvjete u KS.

Ovakve radnje iziskuju značajnija novčana sredstva, koja Općina Stari Grad Sarajevo u ovom trenutku ne može samostalno osigurati.

Služba za lokalni razvoj i poslove MZ će se obratiti nadležnom Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kko bi se dovela u funkciju postojeća rasvjeta u ovoj ulici. Nakon što dobijemo povratnu informaciju iz ovog Ministarstva zaduženog za javnu rasvjetu u KS, dostavit ćemo vam i odgovor.

Kada je u pitanju postavljanje dekorativne rasvjete u užem starogradskom području, Općina Stari Grad sarajevo će i ove godine dekorativnom rasvjtom ukrasiti sljedeće ulice: Štrosmajerova, Sarači, Baščaršijski trg, Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki. Također realizacijom projekta planirana je nabavka i kićenje jelke koju Općina Stari Grad Sarajevo tradicionalno postavlja ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Realizacija poslova postavljanja dekorativnih rasvjetnih tijela u ovoj ulici jako je složena za postavljanje prazničnog svjetlosnog dekora, kako zbog visine tako i statusa objekata sa spomeničkim karakteristikama koji se nalaze s obje strane ulice. Općina Stari Grad Sarajevo u ovom trenutku ne posjeduje dodatnu dekorativnu rasvjetu kojom bi bilo moguće pokriti Gazi Husrev- begovu ulicu. Općina Stari Grad Sarajevo će planirati nabavku novih dekorativnih elemenata u skladu sa mogućnostima, kako bi se moglo u dogledno vrijeme realizovati ukrašavanje i ostalih ulica na području Općine Stari Grad Sarajevo.

 

 

 
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630