Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ ALMEDINA - Podnosim inicijativu za postavljanje kvalitetnog parkirališta za bicikle u ulici Štorsmajerova u Općini Stari Grad.

Podnosim inicijativu za postavljanje kvalitetnog parkirališta za bicikle u ulici Štorsmajerova u Općini Stari Grad.

Zbog nedostatka parking, građani bicikla parkit+raju u zgradama, na stepeništima, hodniima, naslanjaju na zidove, zgrade ili stakla lokala. Da bismoosigurali bezbjedno kretanje svim građanima, al ii olakšali građanima koji koriste biciklo, podnosim inicijativu za postavljanje kvalitetnog parkirališta za bicikle u ul. Štrosmajerova ili nekoj drugoj lokaciji koja je pogodnija.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

U vezi sa Vašom inicijativom, ovim putem ovim putem Vas informišemo da su nadležne službe u Općini Stari Grad Sarajevo i u proteklom periodu ulagale napor da se u gusto izgrađenom užem gradskom jezgru pronađu lokacije za parkiranje bicikala, kao i da se finansira nabavka i ugradnja potrebnih ramova, te su se u tom pravcu uspostavavila parkirališta za bicikle na lokacijama ispred zgrade administrativnog sjedišta Općine Stari Grad sarajevo, Trgu Oslobođenja – Alije Izetbegović, a isto tako i na početku ulice Bntbaša.

Nadalje, u proteklom periodu, u više navrata izvršeni su obilasci lokacija za parkiranje bicikala koajs e nalaze na podrulčju Općine Stari grad Sarajevo, te je utvrđeno da su ista većinom vremena ili prazna ili u prosjeku 50% popunjena, što dovodi do pitanja da li postoji objektivna potreba za postavljanjem dodatnih parkinga za bicikle, s obzirom da i ova postojeća nikad nisu popunjena upunom kapacitetu. Uzimajući u obzir postojeću konfiguraciju terena Općine Stari Grad Sarajevo, uske ulice i male širine trotoara, smatramo da bi postavljanje dodatnih parkirališta za bicikle uužem jezgru Općine dovelo do dodatnog opterećenja i zagušenja ionako intenzivnog pješačkog saobraćaja. Shodno navedenom, te ujedno cijeneći da se određeni parkinzi za bicikle (ispred Trga oslobođenj – Alije Izetbegović i zgrada administrativnog sjedišta Općine Stari Grad Sarajevo) nalaze u neposrednoj blizini tražene lokacije (ulica Štrosmajerova), smaramoi da predmetna vijećnička inicijativa nije opravdana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630