Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica
ZUKORLIĆ PAŠALIĆ ALMEDINA - Molim za dostavljanje informacija o implementaciji Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine

Molim za dostavljanje informacija o implementaciji Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine prema članu 12. i članu 14:

Da li je Općina Stari Grad:

  • Samostalno odredila službenika/cu za pitanja mladih koji obavlja zadatkem u smislu ovog zakona?
  • Samostalno osigurala minimum mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti kao i mehanizme i kapacitete koji uključuju:
  1. Osiguranje prikladnog prostora za mlade, rad s mladima iomladinske aktivnosti, kao i osiguranje plaćanja troškova njegovog održavanja;
  1. Osiguranje budžetske stavke koja se tiče pitanja mladih, kao dijela ukupnog budžeta općine , grada ili kantona;

      3. Određivanje nadležne općinske, odnosno gradske službe za pitanje mladih;

Zakon o mladima Federacije BiH usvojen je prije 11 godina. S obzirom na masovni odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine i informaciju o neznatnom broju mladih u općini Stari Grad iz 2021. godine u odnosu na druge općine u Kantonu Sarajevo, navedenim pitanjim aželim omogućiti građanima uvid u rad same Općine po ovom pitanju s obzirom na iznose predviđene budžetom koji se izdvajaju za mlade.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Općine Stari Grad Sarajevo, u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica sistematizovano je radno mjesto stručni saradnik za unaprjeđenje politike prema mladima. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na 9. Sjednici održanoj 30. Avgusta, 2013. Godine, usvojilo je Oduku o formiranju Kancelarije za mlade Općine Stari Grad Sarajevo. također, ovom Odlukjom se obavezala da finansira rad Kancelarije za mlade. Svake godine za rad Vijeća mladih Općine Stari Grad Sarajevo u budžetu izdvaja 5.000 KM. S obzirom da je u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica sistematizovano mjesto Stručnog saradnika za unapređenje politikeprema mladima ova organizacina jedinica je nadležna za pitanje mladih. Općina Stari Grad putem Službe za loklni razvoj i poslove mjesnih zajednica svake godine raspisuje Javni poziv namiuenjen razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene, osobe sa invaliditetom. Također, Općina Stari Grad raspisuje Javni pozv za organizacije civilnog društva/nevladine organizaciuje, u kojem je jedna od prioritetnih mjera unaprjeđenje politike prema mladima. Stručni saradnik za uanprjeđenje politike za malde je stručno osposobljen službenik za rad s mladima i posjeduje certifikat o znanju o politici prema mladima i radu s mladima.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630