Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SMAJOVIC ADNAN - Podnosim incijativu za rekonstrukciju spomen obilježja prvim pogunulim borcima-šehidima sa mjesnog područja Hrid-Jarčedoli, koji je postavljen na autobuskoj stanici

Podnosim incijativu za rekonstrukciju spomen obilježja prvim pogunulim borcima-šehidima sa mjesnog područja Hrid-Jarčedoli, koji je postavljen na autobuskoj stanici.

Izgradnjom stajališta kao i neadekvatnim održavanjem, spomen obilježije izgleda neadekvatno imajući u vidu značaj koji ima kako u historijskom dijelu tako i u značaju mještana ovog naselja. Predlažem da se spomen obilježje rekonsturiše kao i redovno održava.
 
 
ODGOVOR SLUŽBE:

Stručna lica Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo je pregledalo stanje spomenika poginulim borcima na lokaciji Popov gaj. Spomenik je betonski sa drvenim sjedišima na klupama i mermernim spomen-pločama i ugraviranim tekstom obojenim zlatnom bojom. Evidentno je da je beton nezaštićene površine, zatim okrunjen na dijelu klupa, da je obrastao mahovinom sa stražnje strane, da ima manjih oštećenja mremernih spomen ploča i gornje ploče, te da je zlatna boja isprana sa dijela slova. Oštećenja nisu mehanička, nego nastala uslije djelovanja atmosferskih uticaj i redovnog korištenja klupa za sjedenje, te su bila očekivana s obzirom na materijal od koga je izrađen spomenik-beton.

Radi značaja koji spomenik ima za lokalnu zajednicu, ova služba u cilju produžavanja njegove dugoročnosti će u narednom periodu razmotriti i planirati određene radovetekućeg održavanja – bojenje zaštitnom bojom za beton, postavljanje novih drvenih štafli, bojenje slova spomen pločama i sl.
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630