Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za privredu
UZUNOVIĆ ŠEJLA - Podnosim inicijativu za nabavku i dodjelu kompostera za narednu sjetvenu sezonu s ciljem stimulacije upravljanja otpadom i iskorištavanja organskog otpada

Podnosim inicijativu za nabavku i dodjelu kompostera za narednu sjetvenu sezonu s ciljem stimulacije upravljanja otpadom i iskorištavanja organskog otpada.

Obzirom da se brojna lica sa područja Općine Stari Grad okreću proizvodnji povrća za lične potrebe ili za potrebe prodaje, povećana je i upotreba umjetnih gnojiva.

Komposteri u amaterskom organskom uzgoju ne koštaju mnogo (cijene se kreću od cca 150KM za manje zapremine do cca 500KM za zapremine od 1.5001).

 

ODGOVOR:

U cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Općine Stari Grad Sarajevo u Budžetu Općine prethodnih godina, planirana su sredstva za sve grane primarne poljoprivredne proizvodnje. U skladu s tim realizuje se veći niz projekata iz biljne i animalne proizodnje. u okviru pomenutih planiranih projekata vrši se nabavka i dodjela plastenika, presadnica za plasteničku proizvodnju, sjemenskog materijala za proizvodnju na otvorenemom prosotru, stimulisanja voćarske, pčelarske i stočarske proizvodnje.

Shodno navedenom, vrši se stimulisanje poljoprivrednih proizvođaća iz svih gana poljoprivredne proizvodnje na špfručju Općine. Osim toga u saradnji sa drugim institucijama Federacije BiH Kantona Sarajevo organizuju se i edukacije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nabavka kompostera, odnosno proizvodnja komposta predstavlja prvi uslov za kvalitet zemljišta, međutim, organska proizvodnja bi puno više zahtijevala sredstva u budžetu Općine Stari Grad. Uzimajući u obzir veliki broj evidentiranih poljoprivrednih proizvođača na području Općine Stari Grad Sarajevo,a koji se svake godine pismenim putem obraćaju općini za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje, u smislu nabavke osnovnog repromaterijala (sjemena, plastenika, sadnica, novčanih stimulacija za nbavku sitne ikrupne stoke, stočne hrane, sijena, pčelarske opreme i sl.), prioritet Općine Stari Grad Sarajevo je da udovolji što većem broju takvih zahtjeva i omogući što većem broju domaćinstava nabavku osnovnih sredstava za obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Imajući u vidu naprijed navedeno, kao i ograničena sredstva za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje u budžetu Općine, ne postoji opravdanost za utrošak navedenih sredstava u tražene svrhe.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630