Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica
DŽINO NERMIN - Upućujem inicijativu za izmještanje kontejnera postavljenih na lokaciji Hošin brijeg – okretnica (MZ Hrid-Jarčedoli), s ciljem da se zaštiti zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš, kao garantovano osnovno ljudsko pravo

Upućujem inicijativu za izmještanje kontejnera postavljenih na lokaciji Hošin brijeg – okretnica (MZ Hrid-Jarčedoli), s ciljem da se zaštiti zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš, kao garantovano osnovno ljudsko pravo prema članu 3. Zakona o zaštiti okoliša, te molim da se poduzmu mjere sprječavanja opasnosti za lokalno stanovništvo.

Građani koji žive u ulici Hošin brijeg, zamolili su me da uputim inicijativu prilažem i kopiju peticije kojom sew traži da se kontejneri postavljeni na lokalitetu Hošin brijeg-okretnica hitno izmjeste na drugo mjesto, ted a nadležni organi utvrde i provedu politike uređenja prostora i zaštite čovjekove okoline.
 
 
Odgovor:
 
Pripadnici Policijske stanice Stari Grad 12.aprila 2021. godine obavijestili Općinu Stari grad kako kontejneri, koji su se nalazili na magistralnom putu (Put mladih muslimana) ugrožavaju odvijanje saobraćaja, te predstavljaju opasnost kako za učesnike u saobrćaju, tako i za uposlenike firme KJKP „RAD“ koji su zaduženi za njihovo pražnjenje. Osim kontejnera problem je predstavljao i kabasti otpad kojeg su nesavjesni građani odlagali pored kontejnera na magistralnom putu. Nakon ove, stigao je zahtjev i KJKP „RAD“ za uklanjanje kontejnera s

pomenute lokacije, te iznalaženje nove lokacije za postavljanje kontejnera i odvoz smeća. Nakon višemjesečenih bezuspješnih pokušaja, u koordinaciji sa KJKP „RAD“, zaključeno je kako je najoptimalnija lokacija za posatvljanje kontejnera lokacija Hošin brijeg- okretnica, koja je u prethodnom periodu bila parking prostor za okolne stanare. S ciljem poštivanja pozitivnih zakonskih propisa sekretar Mjesne zajednice Hrid –Jarčedoli zakazao je zbor građana za stanovnike ulica koje gravitiraju ovom lokalitetu, kako bi se izjasnili o inicijativi postavljanja kontejnera, u ovom slučaju „zelenog otoka“ na lokalitetu Hošin brijeg- okretnica. Kao i za organizaciju dosadašnjih zborova građana, sekretar je na vidna mjesta polijepio obavijesti za građane. Zbor građana, na kojem su prisustvovali i uposlenici KJKP „RAD“, održan je 23 avgusta, 2021. godine. Zboru se odazvalo ukupno 14 građana , koji su jednoglasno podržali inicijativu uspostave zelenog otoka na lokalitetu Hošin brijeg-okretnica. Nakon što su ispoštovane sve zakonske procedure, uposlenici KJKP „RAD“ postavili su zeleni otok na lokalitetu Hošin brijeg- okretnica. Isti dan, građani ulice Hošin brijeg koji nisu prisustvovali Zboru građana, zahtjevali su izmještanje nkontejnera uz obrazloženje kako se kontejneri nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata što direktno ugrožava zdravlje stanovnika, te narušava okoliš. Građanima je pojašnjeno kako je izmještanje kontejnera proces koji zahtjeva poduzimanje niza aktivnosti, pa između ostalog i peticiju stanovnika mjesnog područja. Inicijativa s peticijom, posredstvom vijećnika Džine, dostavljena je Općinskom vijeću Stari Grad.

Peticiju je potpisalo 115 građana , od kojih je njih 27 iz ulica koje gravitiraju lokaciji na kojoj je postavljen zeleni otok, dok je preostalih 88 potpisnika iz drugihg ulica MZ Hrid-Jarčedoli, drugih starogradskih mjesnih zajednica, pa i drugih općina. U peticiji se nalaze imena i maloljetne dijece, među kojima su djeca rođena 2019. godine.

U skladu sa članom 45. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH definisan je način podnošenja peticije. U članu 45. Stoji: „Građani imaju prsvo organu jedinice lokalne smouprave podnositi inicijative za donošenje određenog akta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630